10 Septembrie 2010

O noua sesiune de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio



Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prin directiile sale regionale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, organizeaza, in perioada 21 septembrie – 28 octombrie 2010, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru.

Aceste certificate se elibereaza de catre ANCOM in urma unui examen, organizat in doua sesiuni ordinare, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an.

Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in data de 21 – 22 septembrie 2010 (in Timisoara), 23 septembrie 2010 (in Cluj), 16 octombrie 2010 (in Iasi) si 19 – 20 octombrie 2010 (in Bucuresti). Pentru a putea fi inscris la examen in vederea obtinerii certificatului de operator al statiilor de radiocomunicatii pentru serviciul mobil terestru, este necesara dovada absolvirii cursurilor gimnaziale.

Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 16 octombrie (la Iasi si la Cluj), 26 – 27 octombrie (la Bucuresti) si 28 octombrie (la Timisoara).

Inscrierea la cele doua tipuri de examinari se face in urma depunerii de catre solicitanti a unei cereri de inscriere, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate/certificatul de nastere sau pasaportul solicitantului si o fotografie color tip pasaport a solicitantului.

Utilizatorii specifici ai retelelor de radiocomunicatii mobile terestre de uz privat – care trebuie sa obtina un certificat de operator radio pentru a putea opera statiile de radicomunicatii – sunt atat mici intreprinzatori, cat si mari companii ale caror activitati economice necesita comunicatii radio proprii. Printre domeniile in care activeaza aceste companii se numara: industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc. In Romania, au fost emise si sunt valabile peste 22.000 de certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.

Radioamatorismul este practicat in principal ca o activitate de agrement, avand insa si o latura profund competitionala la nivel local si international, fapt ce permite afirmarea in cadrul diferitelor probe si competitii internationale de profil. In plus, radioamatorismul permite dezvoltarea aptitudinilor, indiferent de varsta, in utilizarea statiilor de radiocomunicatii, cunoasterea aprofundata a fenomenului de propagare radio in diferitele benzi de frecvente, realizarea si testarea de aparatura de radiocomunicatii, precum si participarea, alaturi de institutiile publice de resort, in domeniul asigurarii de radiocomunicatii in situatii de urgenta, fapt recunoscut la nivel national si international. In Romania exista in momentul de fata peste 4.000 de radioamatori autorizati de catre ANCOM.



Citeste si