25 Noiembrie 2010

MCSI a initiat masuri pentru a opri ultimul caz de infrigement pe telecom



Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a initiat mai multe acte normative care ar trebui sa opreasca cel mai recent caz de infrigement impotriva Romaniei, pentru incalcarea normelor UE privind separarea clara intre factorii de decizie din telecom si operatori, potrivit institutiei, conform Mediafax. Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa separe factorii de decizie din domeniul telecom de furnizorii de servicii, dand ca exemplu Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), la care statul este actionar.

"Astfel, Hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea Ministerului Comunicatiilor a fost deja modificata pentru a exclude prevederile contrare cu legislatia europeana. De asemenea, sunt in curs de avizare inter-institutionala, urmand a fi aprobate de Executiv in perioada imediat urmatoare doua acte normative care vor modifica OUG 79/2002 privind cadrul de reglementare a comunicatiilor, OUG 22/2009 privind infiintarea ANCOM si Legea audiovizualului 504/2002", scrie intr-un comunicat de presa.

Totodata, Ministerul Comunicatiilor a elaborat un proiect de act normativ privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicatii.

"Prin adoptarea acestor prevederi legislative, Ministerul Comunicatiilor considera ca se creeaza conditiile pentru ca si aceasta procedura de infringement sa fie inchisa in urmatoarele luni", se mai spune in comunicat.

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a solicitat Romaniei sa se conformeze normelor comunitare care prevad o separare clara intre factorii de decizie din domeniul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii, dand ca exemplu Romtelecom si Radiocomunicatii, la care statul, prin Ministerul Comunicatiilor, este actionar.

"Aceasta separare este esentiala pentru pastrarea impartialitatii autoritatilor nationale de reglementare in telecomunicatii, garantandu-se astfel o reglementare echitabila pentru consumatori si pentru intreprinderi, precum si mentinerea concurentei. Cererea adresata Romaniei ia forma unui «aviz motivat» in cadrul procedurilor in constatarea incalcarii dreptului UE. Daca Romania nu se conformeaza in termen de doua luni, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in acest sens", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit documentului, Ministerul Comunicatiilor exercita competente de reglementare, precum alocarea si atribuirea frecventelor radio (de exemplu, adoptarea planului national de frecvente si elaborarea hotararilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvente radio) si, in acelasi timp, are drept de proprietate si control asupra activitatilor a doua companii de telecomunicatii - Romtelecom si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Prin Ministerul Comunicatiilor, statul roman controleaza integral SNR si un numar de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul social al Romtelecom, alaturi de grupul elen OTE - 54,01%.

"In pofida discutiilor purtate periodic pe aceasta tema, Romania nu si-a modificat inca normele privind separarea structurala, astfel incat Comisia Europeana a decis sa trimita un aviz motivat, cerandu-i sa rezolve aceasta problema", se mai spune in comunicat.
Comisia Europeana a sesizat deja Curtea de Justitie a UE in legatura cu nerespectarea acestor norme de catre Lituania.

Comisia a decis sa inchida o procedura separata in constatarea incalcarii dreptului UE, lansata in ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenta a autoritatii nationale de reglementare (ANCOM), ca urmare demiterii presedintelui acesteia in 2008.

Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, se precizeaza in comunicat.



Citeste si