28 Februarie 2011

Operatorii ar purtea fi obligati sa solicite datele personale ale utilizatorilor de PrePay



Deputatul PDL Petru Movila a initiat un proiect de lege privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobila de a solicita si colecta datele personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay. Propunerea va fi depusa astazi la Parlament.

Astfel, furnizorii de servicii de telefonie mobile vor fi obligati sa solicite actele de identitate ale utilizatorilor, indiferent daca acestia sunt clienti pe baza de abonament sau cartela preplatita

De asemenea, utilizatorul unui serviciu de tip PrePay este obligat sa anunte verbal furnizorul de servicii despre pierderea, deteriorarea sau furtul cartelei in 24 de ore de la incident.

In cazul in care legea va trece de Parlament, iar prevederile acesteia nu vor fi respectate, utilizatorii pot primi amenzi de 500 la 5.000 de lei.

„Peste 90 la suta din apelurile primite la numarul de urgenta 112 au fost apeluri false. Asta doar in anul 2010. Mai bine de jumatate dintre aceste apeluri au fost efectuate de pe tefoane mobile care utilizau serviciile PrePay, astfel incat utilizatorii nu au putut fi identificati pentru a raspunde in fata legii”, a explicat propunerea de lege deputatul Petru Movila.

Datele utilizatorilor vor fi prelucrate in conformitate cu prevederile Legii 504/2004, privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Colectarea datelor personale ale utilizatorilor de telefonie mobila, atunci cand acestia achizitioneaza cartele de tip PrePaid, este obligatorie in tari precum Germania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria si Republica Slovaca.

Colectarea datelor clientilor acestui tip de serviciu de telefonie mobila nu este obligatorie in Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Republica Ceha, Franta sau Luxemburg, dar si in aceste tari operatorii de telefonie mobila obisnuiesc sa solicite clientilor justificarea identitatii.

Citeste intregul proiect de lege privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobila de a solicita si colecta datele personale ale utilizatorilor de PrePay



Citeste si