30 Martie 2011

Japonia ar putea nationaliza operatorul centralei de la Fukushima



Guvernul nipon ar putea nationaliza compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploateaza centrala nucleara avariata de la Fukushima, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Ministrul nipon al strategiei nationale, Koichiro Gemba, a declarat marti presei ca Guvernul ar putea discuta despre o eventuala preluare a operatorului nuclear.

"Normal, va fi o discutie despre statutul TEPCO. Stapanirea situatiei este extrem de necesara", a spus Gemba.

Publicatia Yomiuri a indicat, totodata, ca Guvernul ar putea cumpara o participatie majoritara la TEPCO, astfel incat compania sa poata plati pentru pagubele legate de accidentul nuclear de la Fukushima.

"Este posibil ca guvernul sa analizeze o eventuala nationalizare. Urmatorii pasi se vor baza pe decizii politice, referitoare la viitorul companiei, la sumele de bani cheltuite sau compensatii", a afirmat Reiji Ogino, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat marti in premiera ca sistemele de protectie impotriva valurilor tsunami ale centralei au fost necorespunzatoare. Astfel, zidul de protectie, proiectat pentru a rezista unor valuri de 5,5 metri, a fost spart de valuri cu o inaltime estimata la aproape 16 metri, produse in urma cutremurului cu magnitudinea de 9.

Ca urmare, camerele de subsol unde sunt amplasate generatoarele diesel auxiliare ale sistemelor de racire a reactoarelor au fost inundate. Functionarea generatoarelor ar fi putut impiedica accidentul nuclear.

Actiunile TEPCO au scazut cu 19% pe bursa nipona, pana la limita admisa, in urma speculatiilor privind nationalizarea companiei. Titlurile au pierdut 74% din valoare dupa ce cutremurul de pe 11 martie si valurile tsunami care au urmat au avariat centrala de la Fukushima.

Indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a inchis sedinta in scadere cu 0,2%.



Citeste si