Gruparea palestiniană Hamas a anunţat că acceptă o propunere de încetare a focului în Fâşia Gaza formulată de Egipt şi Qatar, propunere asupra căreia Israelul şi SUA încă nu s-au poziţionat, afirmând doar că în prezent o studiază, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a anunţat că a avut o discuţie telefonică cu premierul qatarez, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, şi cu şeful serviciului egiptean de informaţii, Abbas Kamel, pe care i-a informat că "Hamas a aprobat propunerea lor de acord de încetare a focului", fără a oferi însă detalii asupra conţinutului acesteia, menţionând doar că ea cuprinde trei etape, cu obiectivul final al unei încetări a focului permanente.

În timp ce din partea Israelului nu a venit iniţial nici o reacţie, Statele Unite au refuzat să exprime o poziţie asupra propunerii acceptate de Hamas. "Examinăm răspunsul (Hamas) şi îl discutăm cu aliaţii noştri din regiune", a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.

Un oficial israelian a declarat agenţiei France Presse, cu condiţia anonimatului, că Israelul de asemenea "examinează" propunerea, adăugând însă că aceasta "nu este cadrul pe care l-am convenit".

În acest timp, armata israeliană şi-a reiterat luni seară apelul către palestinienii aflaţi în oraşul Rafah să evacueze mai multe cartiere ale acestuia, semnalând astfel intenţia de a lansa acolo o ofensivă de anvergură.

Washingtonul se opune acestei ofensive, întrucât ea ar implica o criză umanitară majoră, oraşul Rafah fiind ultimul refugiu al palestinienilor care fug din calea luptelor dintre Hamas şi armata israeliană. Într-o discuţie telefonică avută luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele american Joe Biden i-a transmis din nou acestuia că o invazie la Rafah ar fi o "eroare".

Între timp, armata israeliană a efectuat bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, relatează Reuters.


Armata israeliană a reiterat luni seară apelul la evacuare lansat dimineaţa locuitorilor din cartierele estice ale oraşului Rafah, precizând că această evacuare este un preludiu al unei operaţiuni "terestre" în această localitate devenită refugiu pentru peste un milion de palestinieni la marginea de sud a Fâşiei Gaza sub asediu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri