28 Iunie 2011

Investitorii in obligatiuni SUA ar putea pierde pana la 100 mld. dolari daca statul este retrogradat



Investitorii in obligatiuni ale Statelor Unite ar putea inregistra pierderi de pana la 100 miliarde dolari daca ratingul celei mai mari economii din lume este retrogradat de la nivelul actual "AAA", maxim posibil, potrivit unei note a McGraw-Hill, grup din care face parte agentia Standard & Poor's.

O revizuire in scadere a ratingului, care determina randamente mai mari, ar putea insemna ca Trezoreria americana va plati dobanzi mai mari cu 2,3-3,75 miliarde de dolari pentru a finanta un deficit bugetar anual de 1.000 de miliarde de dolari, arata nota, citata de cotidianul Financial Times.

"Daca Standard & Poor's sau alta mare agentie de rating retrogradeaza SUA, instrumentele financiare emise de Trezorerie si-ar pierde din valoare, posibil cu pana la 100 de miliarde de dolari", considera analistii S&P Valuation and Risk Strategies, divizie de cercetare a McGraw-Hill, separata de agentie, informeaza Mediafax.

In prezent, randamentele obligatiunilor vandute de Trezoreria SUA nu reflecta temerile ca statul american si-ar putea pierde calificativul "AAA". Randamentul titlurilor de Trezorerie pe durata de zece ani a scazut la 2,85% vineri, minimul acestui an. Investitorii sunt ingrijorati in privinta unei economii mai slabe si a unei extinderi a crizei datoriilor din zona euro.

Chiar daca amenintarea unei retrogradari a SUA este putin probabila, ramane o posibilitate avand in vedere proiectia unor deficite mari pe termen lung si impasul privind majorarea plafonului de indatorare a Trezoreriei, in prezent stabilit la 14.300 miliarde de dolari.

In aprilie, S&P a confirmat ratingul SUA, dar a inrautatit perspectiva la negativa din cauza deficitului si a riscului ca acesta sa nu fie redus semnificativ pana in 2013.

Moody's a avertizat ca ar putea pune guvernul SUA sub supraveghere pentru o posibila retrogradare daca nu ete rezolvat impasul privind cresterea plafonului de indatorare inaintea termenului limita de 2 august.

O mare parte a investitorilor din piata obligatiunilor considera de neimaginat ca SUA sa nu-si plateasca efectiv datoriile din cauza atingerii plafonului de indatorare maxima. Acestia se asteapta ca liderii politici din SUA sa ajunga la un acord inaintea termenului limita.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.



Citeste si