1 Iulie 2011

Inflatia din zona euro s-a stabilizat in iunie la 2,7%



Inflatia anuala din zona euro a stagnat in iunie la 2,7%, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a sugerat ca va creste din nou dobanda de politica monetara la sedinta din luna iulie, deoarece rata inflatiei pare ca s-a stabilizat cu mult peste tinta institutiei, de sub 2%, transmite Reuters.

Banca a crescut in aprilie rata de refinantare cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru prima data in ultimii doi ani, pentru a opri cresterea preturilor, scrie Mediafax.

"Este de importanta capitala ca actuala crestere a inflatiei sa nu dea nastere la presiuni inflationiste generalizate. Politica monetara actuala este acomodativa si, dupa cum am mai spus, suntem intr-o stare de vigilenta sporita", a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, adresandu-se comisiei de politici economice si monetare din Parlamentul European la scurt timp inainte de anuntarea datelor privind inflatia.

Formularea "vigilenta sporita" a fost folosita de obicei de BCE pentru a sugera ca urmeaza o crestere a dobanzii de politica monetara. Consiliul de guvernare al BCE se va reuni joia viitoare.

Moneda euro a atins un nou maxim al ultimelor trei saptamani fata de dolar in urma aparitiei informatiilor, sustinut si de sperantele legate de votul din parlamentul elen pentru masurile de austeritate.



Citeste si