19 Iulie 2011

Solutie anticriza: Irlanda vrea ca zona euro sa emita obligatiuni comune



Irlanda ar dori ca zona euro sa emita obligatiuni comune, ca parte a solutiei la criza datoriilor de stat, a declarat duminica vicepremierul irlandez Eamon Gilmore la postul de televiziune RTE, preluat de Reuters.

"Este o optiune pe care o favorizez. Este una dintre variantele care trebuie luate in calcul", a afirmat oficialul.

Liderii zonei euro se vor reuni joi la Bruxelles pentru a discuta despre modalitati de impiedicare a riscurilor de contagiune a crizei din Grecia catre Italia si Spania, scrie Mediafax.

Gilmore a aratat ca acceptarea, de catre liderii europeni, crizei ca o problema a zonei euro, si nu una individuala a unor tari, este in avantajul Irlandei.

"Cred ca lucrurile vor merge in avantajul Irlandei, deoarece solutionarea problemei europene va contibui la rezolvarea celei irlandeze", a spus oficialul.

Dublinul spera ca noul plan de solutionare a crizei va conduce la imblanzirea termenilor si conditiilor acordului de 85 miliarde euro al Irlandei cu UE si FMI, inclusiv prin reducerea dobanzii de 5,8% a imprumuturilor europene si prelungirea maturitatii creditelor.

Gilmore a reiterat totodata ca Irlanda nu va creste taxa pe profiturile companiilor, aflata la 12,5%, in schimbul unor termeni mai favorabili din partea creditorilor externi.



Citeste si