20 Iulie 2011

Recorduri la randamentele obligatiunilor statelor europene afectate de criza



Randamentele obligatiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei si Portugaliei au atins luni noi maxime record de la intrarea acestor state in zona euro, ca urmare a extinderii crizei datoriilor suverane, transmite Mediafax.

Grecia, Irlanda si Portugalia au urcat la niveluri record in privinta randamentelor obligatiunilor pe doi ani, in timp ce in cazurile Spaniei si Italiei au fost atinse noi maxime la finantarile pe termen lung, respectiv zece ani. Randamentul cerut la titlurile Greciei pe doi ani a urcat cu 1,63 puncte procentuale, la 34,7%.

Totodata, randamentul obligatiunilor germane, considerate investitii sigure, a scazut.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a reafirmat ca se opune unei restrructurari a datoriei Greciei, in contextul pregatirilor pentru reuniunea de joi a liderilor europeni la Bruxelles. Bursele au scazut din cauza temerilor ca bancile europene ar putea fi nevoite sa atraga capital de pana la 80 de miliarde de euro in urma testelor de stres.

"Se pare ca nu vom vedea o solutie imediata la criza datoriilor, asa ca investitorii prefera sa ramana precauti, situatie care se reflecta in obligatiunile germane. Nu exista un motiv anume pentru evolutia Italiei si Spaniei. Este extinderea crizei", a afirmat Kornelius Purps, analist la UniCredit Munchen.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei a urcat cu 0,19 puncte procentuale, la 5,95%, pana la 14:08 GMT, dupa ce a atins pe parcursul zilei un maxim de 6,03%, peste recordul anterior, de 6,02%, inregistrat saptamana trecuta. Randamentul de 6,03% este cel mai ridicat din 1997. Randamentul titlurilor italiene pe doi ani a urcat cu 0,31 puncte procentuale, la 4,53%.

Obligatiunile Spaniei au consemnat o majorare de 0,22 puncte a randamentului, la 6,29%, dupa ce au atins un maxim de 6,37% pe parcursul sedintei de luni.

Randamentele la doi ani pentru Grecia, Irlanda si Portugalia au atins niveluri record de la intrarea acestor state in zona euro, de 34,7%, 23,31%, respectiv 20,1%.



Citeste si