7 Septembrie 2011

Roubini iese la atac: Trichet a facut cea mai mare gafa din istorie



Banca Central Europeana (BCE) trebuie sa intoarca in aceasta saptamana cea mai mare greseala facuta vreodata, majorarea ratelor de dobanda, care a dus la inrautatirea crizei, a spus celebrul economist Nouriel Roubini, intr-un comentariu pe Twitter.

Potrivit Business Insider, investitorii anticipau inca de la inceputul anului ca masurile de inasprire a politicii monetare sunt sortite dezastrului.

Masurile luate de BCE la inceputul anului sunt similare cu cele din 2008, cand Trichet a facut o alta eroare prin urcarea ratelor de dobanda, ca urmare a pretului mare la petrol si a sistemului bancar slabit, in incercarea de a lupta cu inflatia.

Daca istoria se va repeta si tinand cont de gafa cauta de BCE in 2008, cele doua majorari de dobanda din acest an ar putea prevesti o noua prabusire a sistemului financiar si a pretului petrolului.

"Surprinzator este ca majorarile de dobanda ale BCE nu au fost inca inversate. Cu toate ca BCE a trebuit sa inchege sistemul european (sa cumpere obligatiuni ale Italiei, Portugaliei si Greciei), miscarea evidenta de coborare a ratelor inca nu a fost facuta", scrie Business Insider.

##SURVEY_FORM_70##



Citeste si