12 Septembrie 2011

Daca Grecia INTRA IN FALIMENT, cumpara CAT DE MULT EURO POTI!



O intrare a Greciei in default ar deprecia puternic moneda euro si ar afecta Italia, Spania si Irlanda, considera investitorul Jim Rogers, fost partener de afaceri cu miliardarul George Soros.

"Un faliment al Greciei ar fi un lucru bun pentru ca ar veni vremea cand lumea va accepta realitatea", a spus Jim Rogers la CNBC. "Daca intri in faliment, fa asta si reorganizeaza-te. Tarile intra in faliment de ani de zile, nu e nimic nou in asta."

Rogers mai spune ca in cazul unui default al Greciei, alte tari vor intra in faliment, de asemenea: Italia, Spania, Irlanda si altele. Daca acest lucru se va intampla, "euro se va deprecia considerabil. Dar as cumpara cat mult euro pot pentru ca apoi Europa va avea o moneda si mai puternica", a spus Jim Rogers.

Co-fondator al legendarului Fond Quantum, impreuna cu George Soros, Rogers este celebru pentru dibacia de a tranzactiona marfuri. Acest succes al sau a ajutat Quantum sa ofere un randament de 4.200% in primii 10 ani.

Nemtii sunt atenti la Grecia

Guvernul cancelarului german Angela Merkel pregateste un plan de sustinere a bancilor, in eventualitatea ca Grecia nu reuseste sa respecte termenii ajutorului financiar si intra in incetare de plati (default), au declarat trei oficiali din coalitia aflata la putere, citati de Bloomberg.

Planul de urgenta include masuri de sustinere a bancilor si asiguratorilor care pot inregistra pierderi de 50% legate de detinerile de obligatiuni elene, daca urmatoarea transa din ajutorul international pentru Grecia va fi blocata, au spus sursele, potrivit Mediafax.

Un succesor al unui fond creat de guvern in 2008 pentru salvarea bancilor ar putea fi folosit pentru recapitalizarea bancilor, a spus una dintre surse.

Existenta "unui plan B" scoate in evidenta ingrijorarea din Germania ca esecul Greciei de a respecta tintele de austeritate bugetara pune in pericol eforturile europene de a rezolva criza datoriilor in zona euro.

Reuniune de urgenta

Fondul Monetar International (FMI) va avea miercuri o reuniune de urgenta referitoare la situatia Greciei, potrivit presei elene, informatie neconfirmata de o sursa din Ministerul grec de Finante, care considera insa logica o astfel de intalnire avand in vedere criza, transmite AFP.

Consiliul de administratie al FMI urmeaza sa fie informat in privinta problemelor Greciei de catre reprezentantul special al institutiei in aceasta tara, Poul Thomsen, au relatat publicatiile Eleftherotypia si Kathimerini.

Potrivit presei, este vorba de o schimbare de ultim moment a programului FMI, in conditiile in care Thomsen era asteptat miercuri la Atena pentru a relua impreuna cu colaboratorii din Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) evaluarea finantelor elene, de care depinde furnizarea urmatoarei transe de ajutor international.

Reformele par sortite esecului

La presiunile tot mai mari exercitate de partenerii din zona euro, Grecia se grabeste sa se tina de cuvant in privinta reformelor si tintelor fiscale asumate, pentru a evita falimentul, dar eforturile guvernului par sortite esecului, iar la orizont si-au facut aparitia alegerile anticipate.

Sectorul public bolnav de ineficienta cronica, coruptia persistenta si sindicatele artagoase au impiedicat progresul in cele 18 luni care au trecut de cand Atena a semnat primul acord de finantare externa cu UE si FMI, de 110 miliarde euro, promitand in schimb masuri dure de austeritate si reforme structurale, se arata intr-o analiza Reuters.

Deficitul insa creste in loc sa scada, ridicat si de recesiunea tot mai severa, partenerii europeni au inceput sa-si piarda rabdarea, iar popularitatea guvernului este in cadere libera.

##SURVEY_FORM_82##

Populatia, satula de austeritate, vrea o schimbare.

"Am pierdut un an si jumatate. Este clar ca guvernul va rata tintele fiscale si ca nu poate impune noi masuri. Este un esec complet", comenteaza Costas Panagopoulos, seful companiei grecesti de sondare a opiniei publice ALCO.

Sursa foto: jimrogers-investments.blogspot.com



Citeste si