15 Septembrie 2011

BNP Paribas vizeaza reducerea activelor cu 70 MLD. euro



BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, vrea sa isi consolideze capitalul prin reducerea activelor ponderate in functie de risc cu 70 de miliarde de euro pana la inceputul lui 2013, pentru a calma temerile investitorilor legate de indatorare si capacitatea sa de finantare, transmite Bloomberg.

Prin reducerea activelor, BNP Paribas vrea sa creasca raportul intre capital si activele ponderate in functie de risc (Tier 1) cu un punct, la 9%, in conformitate cu regulile Basel III, informeaza Mediafax.

Potrivit acestei strategii, banca va restrange operatiunile corporate si de investment banking din Statele Unite cu 82 de miliarde de dolari.

"De la inceputul lui 2011, grupul a luat masuri pentru a adapta modelul de afaceri la noile conditii privind lichiditatile, solvabilitatea si indatorarea", se arata intr-o prezentare a bancii.

In primul semestru, BNP Paribas si-a redus activele cu 22 miliarde de dolari, constand in mare parte din activitati pe pietele de capital, si intentioneaza sa ia noi masuri de acest tip in privinta activelor in dolari, care vor fi reduse cu 60 de miliarde de dolari pana la sfarsitul lui 2012, prin restrangerea creditarii si prin vanzari si renuntari la unele afaceri.

"Expunerea BNP Paribas la datoriile suverane ale Greciei, Irlandei si Portugaliei poate fi administrata", potrivit bancii.

In Grecia, BNP va suporta o revizuire in scadere a detinerilor de obligatiuni suverane cu 1,7 miliarde de euro, inainte de impozitare, daca va avea loc o scadere de 55% a valorii acestora.

Orice reevaluare in scadere a obligatiunilor elene in trimestrul al treilea va depinde de implementarea noului program de sprijin convenit de liderii europeni pe 21 iulie, care implica revizuirea in sens negativ, cu 21%, a datoriilor cu maturitate in 2020, potrivit BNP.

Banca franceza vrea si restrangerea cu noua miliarde de euro a creditelor ipotecare acordate de divizia pentru finante personale din Spania, Olanda, Elvetia, Norvegia si Ungaria.



Citeste si