27 Septembrie 2011

Cum vor liderii finantelor sa previna default-ul Greciei



Guvernele din intreaga lume au dezbatut prevenirea intrarii Greciei in default (incapacitate de plata), deoarece un astfel de incident ar creste riscurile de pe pietele financiare si din sistemul bancar, a declarat ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, citat de Reuters.

Discutiile privind o posibila intrare a Greciei in default s-au intensificat la sfarsitul saptamanii trecute, iar liderii financiari ai lumii au exercitat tot mai multa presiune asupra oficialilor europeni, pentru a-i determina sa actioneze mai decisiv pentru a preveni raspandirea crizei datoriilor de stat, informeaza Mediafax.

"Este evident ca, in cadrul masurilor adoptate, Grecia nu poate face fata serviciului datoriei de stat, iar acum intrebarea este cum sa prevenim default-ul Greciei. Majoritatea inclina catre nevoia de noi masuri de sprijin al Greciei, Irlandei, Portugaliei, Italiei si Spaniei", a aratat Kudrin, cel mai longeviv ministru al Finantelor din tarile G8, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la reuniunea FMI de la Washington.

El a adaugat ca UE, inclusiv Fondul European de Stabilitate Financiara, ar trebui sa decida care sunt masurile necesare pentru a sustine Grecia, Irlanda si Portugalia, in timp ce problemele Italiei si Spaniei ar trebui rezolvate de Banca Centrala Europeana (BCE).

Oficialul rus a aratat ca vointa politica a tarilor respective de a-si reduce cheltuielile pentru a asigura serviciul datoriei de stat este "de importanta uriasa".

Potrivit acestuia, apararea sistemului bancar pare principalul motiv de ingrijorare in aceasta perioada, deoarece institutiile financiare internationale au dat tot mai multe semnale ca isi pierd rabdarea in relatia cu Atena, care a ratat de mai multe ori tintele fiscale si de reforma convenite cu creditorii externi.

Kudrin avertizeaza ca economia globala a intrat intr-un deceniu foarte dificil, cu crestere economica modesta, insa considera ca lumea poate evita o noua runda de recesiune.



Citeste si