14 Octombrie 2011

Seful Deutsche Bank reactioneaza: Statul nu ar trebui sa stranga bancile cu usa



Seful Deutsche Bank, Josef Ackermann, avertizeaza ca ideea de a forta bancile sa isi majoreze capitalurile nu va rezolva criza din zona euro, pentru ca utilizarea fondurilor publice nu va face decat sa creasca datoriile suverane, potrivit Financial Times.

Ackermann considera actuala dezbatere despre recapitalizarea bancilor neproductiva, intrucat nu tinteste probema esentiala a obligatiunilor suverane, adica faptul ca si-au pierdut statutul de instrumente sigure, fara risc.

"Pe de-o parte, dezbaterea trimite un semnal ca o restructurare a datoriilor este mai probabila, iar pe de alta parte resursele pentru recapitalizare cu siguranta nu vor veni de la investitorii privati, ci mai degraba de la state, care vor trebui sa se imprumute si sa isi inrautateasca nivelul datoriei suverane", a explicat Ackermann.

In opinia sefului Deutsche Bank, problema pentru rezolvarea crizei datoriilor este ca guvernele sa restaureze increderea in finantele nationale.

In plus, el a precizat ca banca pe care o conduce va face tot ce ii sta in putere pentru a evita o recapitalizare fortata.

Liderii UE planuiesc sa oblige bancile sa isi majoreze capitalurile sau sa accepte recapitalizarea din partea guvernelor, in vederea restaurarii increderii in sistemul bancar.

Autoritatea Bancara Europeana vrea sa stabileasca o ratie de 9% pentru capitalul de rang I pentru bancile din Europa. Un termen limita de sase pana la 9 luni va fi stabilit pentru ca bancile sa isi majoreze capitalul, inainte de a fi injectate fonduri in mod fortat de catre autoritati.

Oricum, bancile sunt reticente sa isi majoreze capitalul social avand in vedere ca preturile la actiuni sunt la niveluri foarte joase, multi analisti fiind de parere ca vor fi tentate mai degraba sa isi reduca operatiunile, ceea ce ar putea declansa o criza de lichiditate, scrie Financial Times.

Ackermann este bine cunoscut pentru refuzul de a accepta banii statului. In 2008, a infuriat politicienii germani, dupa ce a declarat in cadrul unui eveniment ca "i-ar fi rusine" sa accepte ajutor din partea statului. Ulterior a negat ca ar fi folosit aceste cuvinte.

Seful Deutsche Bank are un cuvant greu in sistemul bancar european, fiind in acelasi timp si presedintele Institutului de Finante Internationale, un grup de lobby in favoarea industriei bancare.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Deutsche Bank ar avea nevoie de capital suplimentar de 9 miliarde euro daca autoritatile europene vor impune, in urma unei noi runde de teste de stres, o rata a capitalului de rang intai (Core Tier 1) de 9%.

Banca va trece testele derulate de Autoritatea Bancara Europeana daca pragul minim al capitalului de rang intai va fi de 7% din activele ponderate la risc.



Citeste si