16 Noiembrie 2011

TEMERI URIASE: Fondurile de private equity, mai pesimiste ca niciodata



Increderea fondurilor de investitii active in Europa Centrala s-a deteriorat in perioada aprilie - octombrie in cel mai accelerat ritm inregistrat de la lansarea raportului semestrial Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index, in 2003.

Potrivit Deloitte, increderea investitorilor a crescut sustinut in ultimii doi ani pana la un varf post-criza in luna aprilie. Ulterior, temerile privind o posibila dubla recesiune si viitorul incert al zonei euro, alaturi de incetinirea cresterii din Polonia, Cehia si Slovacia au afectat optimismul mediului de investitii, coborandu-l la unul dintre cele mai scazute nivele de la lansarea studiului.

„Cand investitorii isi pierd increderea, economiile si afacerile sufera. Am asistat la o schimbare abrupta si decisiva a increderii, in ultimele sase luni. Acest lucru sugereaza ca evenimentele din 2008 sunt inca proaspete in memoria multor investitori si ca orice redresarea ar fi avut loc in ultimii doi ani a fost extrem de fragila”, spune Garret Byrne, Partener Deloitte si liderul echipei M&A Transaction Services.

Concluziile celui mai recent studiu nu sunt surprinzatoare, avand in vedere incertitudinea economica sporita. „Cu toate acestea, industria de private equity dispune de un capital semnificativ ce trebuie plasat; este insa de asteptat ca investitiile sa devina mai prudente atat in ceea ce priveste evaluarea obiectivelor, cat si caracterul ciclic al industriilor in care acestea opereaza”, afirma Hein van Dam, Partener Coordonator Financial Advisory Services, Deloitte.

De ce sunt pesimiste fondurile de investitii

• Majoritatea respondentilor (66%) se asteapta la inrautatirea mediului economic per ansamblu, comparativ cu numai 10%, in urma cu sase luni;

• In mod similar, 50% dintre ei preconizeaza o incetinire semnificativa a activitatii, iar 45% spun ca nu se asteapta la schimbare, fata de un procent de 67% care mizau pe o crestere, in octombrie 2010;

• Respondentii considera, de asemenea, ca disponibilitatea creditarii este in scadere, prin prisma ingrijorarii cu privire la situatia institutiilor de finantare si a finantelor statelor din zona euro;

• Majoritatea considera ca eficienta investitiilor lor financiare nu se va schimba, in contextul in care asteptarile privind cresterea si randamentul se mentin la un nivel scazut.



Citeste si