23 Noiembrie 2011

Companiile britanice vor sa-si reduca dependenta de Europa



Guvernul si companiile din Marea Britanie s-au angajat luni sa dubleze eforturile de dezvoltare a relatiilor cu tari emergente precum Brazilia si China si de reducere a dependentei economice de Europa, din cauza ingrijorarii tot mai mari legate de criza din zona euro, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Conferinta anuala a Confederatiei patronale britanice, CBI, a scos in evidenta luni amploarea temerilor liderilor economici si politici referitoare la impactul crizei din zona euro, cu care au loc 40% din schimburile comerciale ale Regatului Unit.

"Criza persistenta din zona euro dovedeste ca diversificarea exporturilor tarii este esentiala", a declarat directorul general al CBI, John Cridland.

El s-a referit la dezvoltarea relatiilor cu tarile BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India si China, dar si cu Indonezia, Mexic, Vietnam si Turcia.

"Mesajul nostru este ca avem nevoie urgenta de a prospecta noi piete cu crestere puternica, decat sa continuam sa depindem de pietele traditionale invecinate, care se dezvolta mult mai lent", a spus presedintele CBI, Roger Carr.

Potrivit unui sondaj publicat la conferinta, 70% dintre sefii marilor companii britanice cred ca criza datoriilor suverane din zona euro este principalul factor care va avea un impact negativ asupra economiei britanice in 2012.

Peste doua treimi dintre cei intervievati anticipeaza posibilitatea unei noi crize bancare in Marea Britanie, in conditiile in care tara inca suporta consecintele crizei precedente, cu un deficit bugetar de aproape 10% estimat pentru acest an.

Premierul David Cameron a reluat la conferinta criticile la adresa liderilor europeni, la cateva zile dupa o intalnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

"Paralizia din zona euro alarmeaza pietele si are efecte negative asupra economiilor multor tari, inclusiv a noastra", a spus Cameron.

Premierul a aratat ca nu exista o reteta magica, dar a subliniat oportunitatile din Asia si America Latina.
Cameron a dat ca exemplu cazul Turciei, ale carei schimburi comerciale cu Marea Britanie au crescut cu 40% dupa ce premierul de la Londra a facut o vizita in aceasta tara. Presedintele vturc Abdullah Gul a fost si el invitat la conferinta CBI.

Premierul a reafirmat totodata ca reducerea deficitului bugetar ramane principalul sau obiectiv, politica de austeritate fiind sustinuta de majoritatea sefilor de mari companii.



Citeste si