12 Decembrie 2011

Tensiuni in coalitia guvernamentala britanica



Coalitia de guvernamant de la Londra, formata din conservatori si liberal-democrati, se confrunta cu disensiuni dupa ce premierul David Cameron a refuzat modificarea tratatelor europene si participarea la noul plan de inasprire a disciplinei bugetare, informeaza Sky News.

Decizia premierului a fost primita cu entuziasm de conservatorii eurosceptici de la Londra, fiind considerata un prim pas spre indepartarea de Uniunea Europeana la nivel decizional sau chiar spre retragerea din Blocul comunitar, scrie Mediafax.

Dar folosirea dreptului de veto de catre Londra pentru a bloca modificarea tratatelor UE pare sa creeze tensiuni in relatia dintre conservatori si liberali-democrati.

Vicepremierul Nick Clegg a respins posibilitatea unei scindari a coalitiei, insistand pe ideea de "unitate" in sustinerea solicitarilor lui Cameron pentru acordarea de "garantii modeste si rezonabile" de catre UE in scopul protejarii intereselor britanice.

Insa alti lideri liberali-democrati sunt dezamagiti, deputatul Chris Davies acuzandu-l pe David Cameron de "tradarea Marii Britanii".
La randul lui, lordul Oakeshott a vorbit despre "o zi neagra pentru Marea Britanie si Europa".

Premierul David Cameron insista ca pune pe primul plan interesele Marii Britanii, de aceea a exercitat dreptul de veto pentru a evita semnarea unui nou tratat economic european, informeaza Sky News.

David Cameron a explicat ca nu a avut nicio alta varianta decat sa devina primul lider britanic care foloseste dreptul de veto intr-o decizie europeana.

Cameron a subliniat ca Marea Britanie isi va mentine influenta in cadrul Uniunii Europene, in pofida temerilor privind izolarea Marii Britanii fata de restul statelor membre.

David Cameron a dat asigurari ca Marea Britanie nu s-a exclus din cadrul Uniunii Europene, in pofida opozitiei fata de proiectul de modificare a Tratatului UE.

Marea Britanie a respins propunerea Germaniei si Frantei de modificare a tratatelor UE pentru depasirea crizei din zona euro, fortandu-i pe liderii europeni sa propuna un acord interguvernamental pentru inasprirea disciplinei bugetare, un plan sustinut de 23 de state UE.

Italia regreta "autoexcluderea" Marii Britanii

Italia ar fi preferat un acord mai larg privind reformarea zonei euro si regreta "autoexcluderea" Marii Britanii, a declarat seful Executivului italian, Mario Monti, la finalul summitului de la Bruxelles, transmite AFP.

"Marea Britanie s-a autoexclus, iar acest lucru va avea drept consecinta o pierdere a influentei in procesul decizional european", apreciaza premierul Italiei.

"Este greu de spus cum va evolua rolul Marii Britanii in procesul de luare a deciziilor, dar sigur va exista o anumita izolare, iar acest lucru va afecta capacitatea de influentare a deciziilor", adauga Mario Monti.

"Personal, aceasta situatie nu imi place, pentru ca este in interesul Italiei sa existe state in masura sa contrabalanseze influenta unor tari ca Franta. Dar conditiile puse de David Cameron erau inacceptabile, chiar si pentru mine", incheie Mario Monti.



Citeste si