31 Ianuarie 2012

Bursele europene au deschis luni in scadere, in asteptarea noului summit UE



Bursele europene au deschis luni in scadere, in asteptarea startului unui nou summit UE anticriza, pe fondul situatiei inca nerezolvate din Grecia, unde guvernul nu a reusit inca sa ajunga la un acord cu creditorii privati pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,6% in debutul sedintei de tranzactionare, relateaza Mediafax.

Actiunile bancare, afectate de perceptia investitorilor privind expunerea pe datoria de stat a tarilor de la "periferia" zonei euro, au inregistrat cele mai importante pierderi, indicele Stoxx Europe 600 Banks coborand cu 1,6% in deschidere.

Bursele din Asia au scazut luni dupa ce unii investitori au decis sa vanda in profit in urma cresterilor din ultimele zile, adoptand o pozitie prudenta inainte de summit-ul UE de luni si deznodamantul negocierilor Greciei cu detinatorii privati de obligatiuni.

Indicele MSCI al pietelor asiatice din afara Japoniei a coborat cu 0,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis cu o scadere similara.
Moneda euro a scazut luni in Asia cu 0,3%, la 1,318 dolari, dupa ce a atins vienri 1,3235 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii decembrie.

Speculatorii de pe pietele valutare si-au crescut, in saptamana incheiata pe 24 ianuarie, pozitiile in scurt net pe euro - practic, pariuri ca moneda se va deprecia - la un nou maxim record pentru cea de-a cincea saptamana consecutiv, potrivit datelor citate de Reuters.



Citeste si