2 Martie 2006

Razboi in lumea tutunului

Gigantul sud-coreean din sectorul tutunului, KT&G, a respins la inceputul acestei saptamani oferta publica de cumparare lansata de investitorii americani Carl Icahn si Warren Lichtenstein, gestionari ai fondurilor newyorkeze Steel Partners, se arata intr-un articol publicat de cotidianul Le Monde.

Consiliul de Administratie al KT&G, intrunit de urgenta, a ajuns la concluzia ca propunerea nu este in interesele companiei si ale actionarilor.

In urma cu o saptamana, Carl Icahn si partenerii sai depusesera o oferta pentru KT&G, care evalua compania la 8,5 miliarde de euro, in conditiile in care Steel Partners dispune de o participatie de 6,59% in capitalul acestei intreprinderi.
Fondurile americane au justificat aceasta oferta de preluare prin faptul ca sud-coreenii de la KT&G refuzasera sa raspunda favorabil anumitor cereri, printre care si aceleia de a i se acorda trei locuri in consiliul de administratie.

Ofensiva lansata de investitorii americani este prima de acest gen pe piata sud-coreeana, fata de un grup atat de important. Potrivit analistilor, o astfel de initiativa va fi sortita intotdeauna esecului in aceasta zona, in principal datorita nationalismului economic excesiv.



Citeste si