14 Martie 2012

UE ar putea bloca 495 mil. euro destinati Ungariei



Ministrii de Finante din UE intentioneaza sa blocheze marti fonduri de coeziune de 495 milioane de euro destinate Ungariei, pentru ca nu a reusit sa tina deficitul bugetar sub control, decizia urmand sa fie o premiera in spatiul comunitar, au declarat surse diplomatice citate de Reuters.

Marea majoritate a celor 27 de ministri sunt pregatiti sa sustina propunerea Comisiei Europene (CE), de suspendare a fondurilor din ianuarie anul viitor, scrie Mediafax.

"Exista un consens pentru suspendarea fondurilor de coeziune destinate Ungariei", a declarat un diplomat.

Potrivit CE, Ungaria nu a reusit sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB, de la aderarea la UE, in 2004.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat in mare parte nationalizarii fondurilor private de pensii. Comisia considera ca masura nu este o corectie structurala a deficitului.

Autoritatile de la Budapesta au timp pana in septembrie pentru a demonstra CE ca pot realiza o ajustare sustenabila a deficitului, care sa coboare sub 3% din PIB anul viitor, dupa renuntarea la masurile exceptionale, precum taxele speciale impuse in anumite sectoare.

Comisia anticipeaza ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, daca nu va lua noi masuri.

Premierul ungar Victor Orban, care vrea sa obtina un imprumut preventiv de la FMI pentru reducerea costurilor imprumuturior, a declarat anterior ca se asteapta la o astfel de decizie din partea ministrilor UE, care va fi "de natura tehnica", dar a adaugat ca Ungaria nu va pierde niciun ban din fondurile UE, in 2013.



Citeste si