15 Martie 2006

Leu mai puternic dar recul al monedei ungare, poloneze si cehe in raport cu euro

Moneda ungara, poloneza si ceha au pierdut teren luni in fata monedei euro, economistii apreciind ca este vorba de o tendinta provocata de cresterea ratei dobanzilor decisa de Banca Central Europeana si de situatia economica a acestor trei tari, informeaza Rompres.

Forintul ungar s-a depreciat luni cu 1,3 procente in raport cu moneda europeana, trecand de pragul de 260 forinti pentru un euro, ajungand pana la valoarea de 263,41 forinti pentru un euro la ora 16.35 GMT. De la mijlocul lunii februarie moneda euro s-a apreciat cu cinci procente in raport cu forintul ungar, care se gaseste la cel mai scazut nivel de dupa luna februarie 2004.

La randul sau, zlotul polonez a pierdut 1,17 procente in raport cu moneda euro, ajungand seara la valoarea de 3,2930 zloti pentru un euro. De la inceputul acestei luni moneda poloneza a inregistrat o depreciere de 4,7 procente comparativ cu moneda euro si a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa 23 noiembrie 2005.

Aceeasi tendinta, desi nu la fel de grava, se inregistreaza si in cazul coroanei cehe. Luni moneda ceha a pierdut 0,4 procente in raport cu moneda euro, ajungand seara la valoarea de 28,886 coroane pentru un euro. De la inceputul lunii si pana in prezent coroana ceha a pierdut 2,3 procente in raport cu moneda euro.

Potrivit analistilor diferenta intre rata dobanzii de referinta in aceste tari si cea practicata de Banca Central Europeana este unul din factorii care a provocat aceasta tendinta de depreciere. in ultimele patru luni gardienii monedei euro au majorat dobanzile in doua reprize pana la valoarea de 2,5 procente, reducand astfel diferenta intre zona euro si Ungaria, unde dobanda de referinta este de sase procente, si Polonia, cu o dobanda de referinta de patru procente.

Aceasta diferenta a atras numeroase plasamente de capitaluri in aceste doua tari. Situatia este insa inversa in cazul Cehiei, care are o dobanda de referinta de doua procente, si deci diferenta este in favoarea zonei euro. in plus, un alt factor care afecteaza stabilitatea acestor monede este incertitudinea care exista cu privire la data la care aceste noi state membre UE vor adera la moneda unica europeana, pe fondul dificultatilor economice si bugetare cu care se confrunta aceste tari fiind posibila amanarea datei trecerii la moneda euro, apreciaza economistii.



Citeste si