26 Aprilie 2006

Lukoil intentioneaza sa faca achizitii de active in sectorul petrolier european

Cel mai mare producator de petrol din Rusia, Lukoil, detine fonduri importante, pe care le va utiliza pentru achizitionarea de active in sectorul petrolier european, a anuntat vicepresedintele Andrei Gaidamaka, citat de Reuters.

Luand cuvantul la un Forum economic rus, desfasurat la Londra, Gaidamaka a explicat ca datoriile nete ale companiei petroliere sunt evaluate la doar 3 miliarde de dolari, iar Lukoil dispune de fonduri suficiente pentru a efectua investitii in sectorul petrolier european. El a dezmintit zvonurile potrivit carora Lukoil, detinuta in proportie de 17% de producatorul petrolier american ConocoPhillips, are in plan sa lanseze o oferta pentru preluarea unei rafinarii suedeze.

Potrivit Reuters, unul dintre obiectivele Lukoil este obtinerea unui pachet de actiuni majoritar in cadrul rafinariei lituaniene Mazeikiu, care a fost pusa in vanzare de grupul rus Iukos.

Lukoil va inainta oferta de preluare impreuna cu ConocoPhillips. Gaidamaka a precizat, insa, ca ia in calcul si alte optiuni de cumparare de active in sectorul european. Valoarea de piata a Lukoil se apropie de 90 miliarde de dolari.



Citeste si