19 Iunie 2013

Bloomberg: Golaniada din Romania ar putea fi o lectie pentru Turcia



Demonstratia de forta oferita de premierul turc Recep Tayyip Erdogan protestatarilor din Istanbul la sfarsitul saptamanii trecute evidentiaza paralela intre recentele evenimente din Turcia si "golaniada" din Romania din primavara lui 1990, comenteaza Bloomberg, in pagina electronica.

Studentii care si-au instalat corturile in piata Universitatii in 1990 cereau demisia Guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care politia turca i-a evacuat din piata Taksim si parcul Gezi la 15 iunie nu au inceput la fel dar si ei au cerut demisia lui Erdogan, relateaza Mediafax.

A fost o traiectorie similara pentru ambele evenimente, afirma Bloomberg. Protagonistii din Romania au devenit din ce in ce mai inversunati in a se denunta unii pe altii, pe masura ce protestele au continuat. Presedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenti "golani". La fel cum protestatarii din Turcia au acceptat din partea lui Erdogan eticheta de "jefuitori", studentii romani au adoptat termenul de "golan" drept un titlu de onoare.

In fiecare noapte, "golanii" din piata cantau: "Mai bine haimana, decat tradator/Mai bine huligan, decat dictator/Mai bine golan, decat activist/Mai bine mort, decat comunist".

Erdogan i-a criticat dur pe opozantii sai din piata Taksim la 16 iunie, de aceasta data descriindu-i ca pe niste tradatori si teroristi in cadrul unui miting al sustinatorilor sai.

Problema protestatarilor antiguvernamentali din ambele piete este ca au fost si sunt in minoritate, chiar daca plangerile lor au fost si sunt rezonabile. Frontul Salvarii Nationale al lui Iliescu iesise victorios in alegeri cu 67 la suta din voturi in mai 1990, in timp ce Partidul Justitiei si Dezvoltarii a castigat alegerile din 2011 cu 50 la suta din voturi.

Presa straina a empatizat in general cu protestatarii din piata Universitatii, determinand guvernarea sa isi intensifice acuzatiile de conspiratie, in timp ce Erdogan si oficialii de rang inalt din Turcia l-au depasit pe Iliescu in acest sens. El a acuzat institutiile financiare ca au complotat pentru a genera tulburarile din Turcia.

Protestele din Romania s-au sfarsit brutal cand Iliescu a chemat minerii in capitala, pentru a curata piata. Erdogan nu trebuie sa foloseasca minerii pentru a rezolva problema, intrucat are politia. Dar mitingul din 16 iunie a avut acelasi efect, demonstrand cat de puternica este sustinerea sa populara. Au fost informatii potrivit carora sustinatorii lui Erdogan s-ar fi alaturat politiei in atacuri impotriva protestatarilor.

Erdogan ar putea, totusi, sa faca aceeasi greseala ca Iliescu. Dar Erdogan este un politician mai capabil decat Iliescu si sistemul politic din Turcia este unul mai puternic decat era cel din Romania anilor '90. Cu toate acestea, el va trebui sa ia in considerare care ar putea fi costul reprimarii opozantilor sai.



Citeste si