2 Iulie 2013

Croatia a devenit cel de-al 28-lea membru al UE: Cei 300.000 de someri, ce vor sarbatori?



Focuri de artificii au luminat cerul la Zagreb, in timp ce zeci de mii de croati din toata tara aclamau, luni la ora locala 00.00 (01.00 ora Romaniei), aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, la 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Bun venit in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in fata multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte de intonarea imnului UE, "Oda bucuriei" de Beethoven, care a consacrat intrarea Croatiei in blocul comunitar.
"Este o noapte istorica. Ati redat Croatiei locul sau in inima Europei", a declarat el. “Criza este o provocare” In discursul sau, presedintele croat Ivo Josipovici si-a invitat compatriotii sa fie optimisti.

"Sa nu lasam norul crizei economice sa ne umbreasca optimismul. Criza este o provocare, o invitatie de a face ca maine sa fie o zi mai buna decat astazi", a declarat el.

Pe cele trei scene ridicate in piata centrala din Zagreb, peste 700 de artisti, cantareti, muzicieni si dansatori au facut spectacol in fata unei multimi incantate. Festivitati similare au avut loc in orasele Split si Dubrovnik, precum si in Varazdin si Riejka.

La miezul noptii, panoul de semnalizare cu inscriptia "vama" a fost retras in mod simbolic de la punctul de frontiera cu Slovenia, singura republica fosta iugoslava care era membra UE (2004).

In acelasi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, tara careia Bruxelles-ul i-a dat vineri unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Presedintii tuturor tarilor din Balcani s-au intalnit la Zagreb.

Aproximativ 100 de reprezentanti internationali au asistat la sarbatoarea aderarii.

In afara de lideri europeni, nicio personalitate internationala nu si-a anuntat participarea. Absenta cancelarului german Angela Merkel a facut obiectul speculatiilor in presa locala.

In pofida dezmintilor Berlinului, presa croata asigura ca absenta lui Merkel este legata de refuzul Zagrebului de a extrada un fost sef de informatii iugoslav cautat de justitia germana in legatura cu uciderea unui disident croat pe teritoriul german in 1983.

Croatia este primul stat care se alatura UE de la aderarea, in 2007, a Romaniei si Bulgariei.

Croatia este in recesiune din 2009, iar somajul afecteaza 20 la suta dintre cei 4,2 milioane de locuitori.

Guvernul de centru-stanga spera ca aderarea la UE va incuraja investitiile straine de care tara are mare nevoie pentru a-si relansa economia. “Aderarea, un genocid economic” In Croatia, PIB-ul este cu 39 la suta sub media europeana, doar Romania si Bulgaria clasandu-se in urma Zagrebului, potrivit biroului de statistici al UE.

Cei "300.000 de someri, ce vor sarbatori? Este UE o bagheta magica pentru a face sa dispara problemele?", se intreaba un utilizator de Internet pe pagina oficiala a Guvernului croat de pe reteaua de socializare Facebook.

"Aderarea la UE nu este decat un genocid economic comis impotriva cetatenilor nostri", a afirmat intr-un comunicat organizatia neguvernamentala eurosceptica Occupy Croatia. "Legile europene sunt redactate pentru a servi intereselor companiilor multinationale bogate prin vasalii lor politici", a adaugat sursa citata.

Dar Nik Kolveshi, un student la economie, este radios. "Se vor deschide in fata noastra multe oportunitati, acum ca ne-am alaturat oficial familiei noastre europene", a declarat el, agitand un drapel UE.

Odata cu unda verde data Serbiei pentru deschiderea negocierilor de aderare si Kosovo pentru incheierea unui acord de stabilizare si asociere, prima etapa a unui drum lung catre UE, continuarea procesului de extindere in Balcani pare asigurata.

Dar la Bruxelles, analistii subliniaza ca acest proces risca sa fie mai lung si desfasurat cu mai multa prudenta decat precedentele.



Citeste si