17 Februarie 2014

Coreea de Nord si Coreea de Sud reunesc familiile despartite de razboi, dupa 60 de ani



Cele doua Corei au convenit vineri sa mentina la sfarsitul lui februarie, asa cum era prevazuta, reunirea familiilor despartite de Razboi, in pofida amenintarilor Phenianului de a o sabota, ca represalii fata de organizarea unor exercitii militare americano-sud-coreene, relateaza AFP.

"Coreea de Sud si Coreea de Nord sunt de acord sa tina reununirea familiilor despartite, asa cum s-a prevazut", a declarat pentru presa seful delegatiei sud-coreene Kim Kyou-hyun, potrivit Mediafax.

Aceasta reunire urmeaza sa permita catorva zeci de coreeni aflati de o parte si de alta a frontierei sa se revada pentru prima data dupa mai mult de sase decenii.

Reunirea urmeaza sa aiba loc in perioada 20-25 februarie, intr-o statiune de pe muntele Kumgang, pe teritoriul Coreei de Nord.

Phenianul califica aceste exercitii militare drept un antrenament pentru o invazie in teritoriul sau. Seului si Washingtonul afirma ca manevrele comune sunt "defensive".

Aceste discutii, primele la un nivel atat de inalt din ultimii 7 ani, au loc in contextul unor declaratii ale liderilor celor doua state - nord-coreeanul Kim Jong-Un si sud-coreeana Park Geun-Hye-, care au pledat pentru o ameliorare a relatiilor bilaterale.

Un acord ar putea deschide calea abordarii altor probleme spinoase, a declarat Robert Carlin, un fost diplomat american care colaboreaza cu site-ul 38 North, dedicat Coreei de Nord.



Citeste si