12 Iulie 2006

Companiile europene suspecteaza SUA de spionaj economic

Companiile europene sunt din ce in ce mai ingrijorate ca Statele Unite, care se pare ca spioneaza transferurile bancare intre state ale UE, ca parte a luptei lor impotriva terorismului, ar putea sa faca acest lucru si pentru a obtine informatii economice.

Descoperiri recente indica faptul ca firma belgiana privata SWIFT, care se ocupa de plati internationale in UE, a predat date reprezentantilor de la Washington. seful asociatiei industriale din Germania, Ludolf von Wartenberg, a declarat pentru cotidianul german Handelsblatt ca a aflat "din multe surse ca aceste informatii pot fi folosite, de asemenea, pentru spionaj economic", informeaza NewsIn.

SWIFT, al carui nume se traduce prin "Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare Mondiale", a ajuns in atentia generala dupa ce ziarul New York Times a dezvaluit, luna trecuta, ca oficialilor din interiorul CIA, FBI si al altor agentii americane li s-a permis, din 2001, sa urmareasca transferurile operate de catre compania belgieana. Formatul standard SWIFT contine numele celui care efectueaza transferul si numele primitorului, numarul de cont si adresa bancii, dar si suma transferata si scopul livrarii acesteia.

Un manager german de la varful unei companii americane a declarat, pentru Handelsblatt, ca un reprezentant al conducerii unei companii mondiale, cu importanta strategica pentru SUA, trebuie sa anticipeze ca el si firma lui sunt monitorizati de autoritatile Statelor Unite.

Reprezentantii Parlamentulului Europei i-au cerut, saptamana trecuta, Bancii Centrale Europene, sa-si dezvaluie pozitia referitoare la aceasta problema si a apreciat ca implicarea CIA "ar putea da nastere unor forme de spionaj economic si industrial la scara larga". Membrii Parlamentului European au spus ca vor organiza o audiere a reprezentantilor bancii europene, cu scopul de a afla rolul exact al bancii centrale in acordul secret incheiat de SWIFT cu guvernul SUA.

In acest timp, administratia de la Washington a decis sa faca schimbari majore de politica, in lupta impotriva terorismului. Oficialii americani le vor acorda tuturor detinutilor armatei SUA protectie, conform Conventiei de la Geneva, care interzice tratamentul inuman al prizonierilor, si cere anumite drepturi legale de baza si judecarea in cadrul unui proces, relateaza Financial Times.

Presedintele american George W. Bush a spus, acum patru ani ca, din 2002 membrii organizatiei teroriste al-Qaeda si talibanii nu au intrat sub protectia regulilor de la Geneva, deoarece lupta impotriva terorismului a creat nevoia pentru o noua lege a razboiului. Aceste probleme survin dupa ce Curtea Suprema a Statelor Unite a dat o sentinta, luna trecuta, care condamna comisiile militare ale presedintelui Bush pentru ca tratamentul prizonierilor din Guantanamo contravine atat cu legea americana, cat si cu Conventia de la Geneva.



Citeste si