15 Mai 2014

Pierderea Crimeei a costat Ucraina peste 100 mld. dolari



Pierderea Crimeei, anexata in martie de catre Rusia, a costat Ucraina 100 de miliarde de dolari, a declarat miercuri presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, relateaza AFP.

"Ocupatia Crimeei a cauzat pierderi de peste 100 de miliarde de dolari", a declarat Turcinov, adaugand ca "agresiunea rusa nu s-a oprit" la Crimeea si se extinde in estul tarii.

Ucraina a anuntat, marti, ca i se impune ideea federalizarii, pe care Kievul a respinge considerand-o o incercare de destabilizare, a declarat, marti, ambasadorul Teofil Bauer, adaugand, in schimb, ca autoritatile ucrainene doresc descentralizarea.

"Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei are loc ca urmare a faptului ca Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare (...) Avem de-a face cu o agresiune externa in Ucraina si nu cu un proces intern, iar ca rezultat al ocuparii ilegale si ilegitime a Crimeei s-a ajuns la evenimentele de astazi", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, intr-o conferinta de presa, scrie Mediafax.

Diplomatul a respins ferm ideea federalizarii, care ii este "impusa" Kievului. "Ceea ce se intampla in estul si sudul Ucrainei nu are nimic de-a face cu situatia interna, ci cu propaganda Rusiei. Ideea care ni se impune, de federalizare a Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Constitutia Ucrainei, unde se mentioneaza ca Ucraina este stat unitar. Incercarile de a ne convinge de necesitatea federalizarii Ucrainei nu au de-a face cu realitatea, ci sunt pur si simplu incercari de destabilizare a Ucrainei", a spus ambasadorul.



Citeste si