20 Iulie 2006

Bancile japoneze au majorat dobanzile pentru prima data in ultimii sase ani

Principalele banci japoneze au majorat dobanzile pentru depozitele obisnuite pentru prima data in ultimii sase ani, ca urmare a faptului ca Banca Nationala a Japoniei a renuntat la dobanda interbancara aproape nula, au anuntat marti surse din sector.

Dobanzile, care se mentineau la un nivel minim record de 0,001%, au fost majorate la 0,1% de catre bancile Tokyo-Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui, Resona si Chuo Mitsui.

Sumitomo Trust a majorat dobanzile la 0,2%, ceea ce reprezinta un profit anual de 2.000 yeni (17 dolari) la un depozit de un milion de yeni (8.620 dolari), fata de zece yeni (0,086 centi) pe care fondurile le primeau pana acum.

Dobanda maxima in Japonia a fost de doi%, oferita de banci in perioada de speculatii financiare si imobiliare ce a atins apogeul la finele deceniului 1980. De asemenea, marti principalele banci nipone au majorat dobanzile pe termen fix de la 0,05 la 0,3% si se asteapta sa creasca si ratele la creditele acordate.

Se prevede, totodata, o majorarea a dobanzilor la creditele pentru locuinte, care ar putea ajunge la 0,25% din august. Inainte de fuziune, ce a avut loc la inceputul acestui an, bancile Tokyo-Mitsubishi si UFJ, au majorat dobanda de la 0,05% la 0,1% in august 2000 si au coborat-o gradual la 0,001% pana in aprilie 2002, conform Rompres.

Banca Japoniei a pus capat vinerea trecuta unei perioade de sase ani de dobanzi interbancare aproape de zero, cu o crestere de 0,25%. De asemenea, asa numita "politica a banului usor" a fost initiata cu scopul de a sprijini banca nipona apasata de credite masive fara acoperire si a pune capat deflatiei.

Prin aceasta revenire la normalitate, Banca Japoniei s-a alaturat Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, care de doi ani fara intrerupere majoreaza dobanda de referinta, si Bancii Centrale Europene (BCE), care a inceput sa faca acest lucru in decembrie 2005.

Deoarece unii experti au avertizat asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea pentru economie aceste majorari, banca emitenta a anuntat ca astfel de cresteri nu vor avea loc consecutiv.

Alti analisti au calificat aceasta crestere drept "timida" si au subliniat ca este mai mult in concordanta cu politica Guvernului central, ce se opunea majorarii dobanzii de referinta deoarece o considerau prematura.



Citeste si