2 Iulie 2014

Recep Tayyip Erdogan vrea un mandat de presedinte! Candidatura premierului a fost anuntata de partidul AKP



Partidul premierului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, AKP, a anuntat candidatura acestuia la functia de presedinte al Turciei, in scrutinul prevazut la 10 si 24 august, pentru un mandat de cinci ani, informeaza AFP.

"Candidatul nostru in alegerile prezidentiale este presedintele nostru general si deputat din Istanbul Recep Tayyip Erdogan", a declarat, in ovatii, Mehmet Ali Sahin, vicepresedintele Partidului Justitie si Dezvoltare (AKP, islamo-conservator, la putere), intr-o reuniune foarte asteptata, la Ankara.

In scrutinul de la 10 si 24 august va fi folosit pentru prima data sufragiul universal, in contextul in care pana acum presedintele era ales de catre deputati, potrivit Mediafax.

Potrivit unor sondaje, cel mai puternic om din Turcia, in varsta de 60 de ani, urmeaza sa obtina o victorie detasata si sa un prim mandat de cinci ani la conducerea statului. Astfel, el va deveni liderul care a condus cel mai mult tara dupa fondatorul Republicii turce Mustafa Kemal Atatürk.

Candidatura sa a incetat sa mai provoace indoieli dupa victoria obtinuta de AKP in alegerile muncipale de la 30 martie, in pofida unei contestari tot mai violente a regimului Erdogan, denuntat ca "autoritarist", si a unui scandal de coruptie fara precedent.



Citeste si