15 Septembrie 2014

Ministrii din UE si-ar dori o bagheta magica: ce solutii de finantare vor gasi pentru revigorarea economiei



Ministrii de Finante ai Uniunii Europene au discutat solutii pentru finantarea economiei comunitare cu sume de ordinul miliardelor de euro fara sa creasca datoriile, ei analizand optiuni de la crearea unei piete de capital pan-europene pana la infiintarea unui fond urias de investitii, scrie Mediafax.

Pe fondul redresarii economice fragile din cea mai grava criza financiara din ultima generatie, ministrii de Finante au insarcinat Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) sa redacteze o lista de proiecte care sa creeze crestere si sa decida cum sa fie finantate, relateaza Reuters. "Am dat mandat Comisiei si BEI sa prezinte un raport initial referitor la masurile practice care pot fi luate, proiecte profitabile de investitii care sunt justificate”, a declarat ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan.

Ministrii urmeaza sa discute proiectele si mijloacele de investitii la urmatoarea lor reuniune, din luna octombrie. Nu sunt disponibile detalii referitoare la natura proiectelor avute in vedere de oficialii europeni. Pentru finantarea proiectelor, ministrii au discutat patru idei, respectiv un plan italian pentru noi instrumente de finantare pentru companii, o propunere franco-germana de stimulare a investitiilor private si o propunere poloneza pentru infiintarea unui fond UE in valoare de 700 de miliarde de euro. De asemenea, este analizata o propunere a viitorului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investitii in valoare de 300 de miliarde de euro destinat relansarii economiei europene.

"Nu avem o bagheta magica, dar avem nevoie de crestere, trebuie sa stimulam cererea fara sa ne indatoram. Este nevoie de mixul corespunzator de bani publici si privati", a declarat ministrul de Finante francez, Michel Sapin.

Economia UE, care genereaza circa un sfert din PIB-ul mondial, a inregistrat anul trecut o crestere de numai 0,1%, iar rata somajului este aproape dubla fata de cea din Statele Unite, cu aproximativ 25 de milioane de persoane fara un loc de munca. In aceste conditii, investitiile sunt cuvantul de ordine intre ministrii europeni, in pofida politicii germane de reducere a cheltuielilor bugetare.



Citeste si