28 Octombrie 2014

Proiect gigant in Indonezia: Guvernul din Jakarta pune la bataie 40 MLD. $ pentru a-si salva capitala de la inec



Guvernul indonezian este pe punctul de a investi 40 de miliarde de dolari pentru a construi un zid de 34 kilometri in apa si alte 17 insule artificiale necesare pentru a preveni “scufundarea”capitalei Jakarta, al 17-lea cel mai populat oras din lume, noteaza presa internationala.

Capitala Indoneziei are o lunga istorie in ceea ce priveste problemele de inundatii si ploi masive. In 2007, jumatate de milion de oameni au fost evacuati din propriile case, lucru similar petrecut si anul trecut. Se estimeaza ca fara o actiune imediat circa 4 milioane de locuitori ar putea sa isi piarda casele, dupa ce nivelul apelor a crescut intr-un ritm ingrijorator, lucru care ar putea scufunda capitala asiatica pana in 2030.

Proiectul va incepe prin a intari actualul perete de protectie, pentru ca ulterior sa fie construit un alt perete in zona vestica, cu un nou spatiu urban pentru 300.000 de locuitori si alti 600.000 de muncitori. Se estimeaza ca punerea in aplicare a proiectului ar urma sa dureze intre 30 si 40 de ani.

Potrivit celor mai noi studii, nivelul apei din Jakarta creste in fiecare an cu cate 10 centrimetri, fapt ingrijorator mai ales in conditiile in care Indonezia se confrunta in dese randuri cu fenomene naturale extreme.

Alte doua orase din lume, intr-o situatie similara

Venetia si Ho Chih Minh se confrunta cu probleme similare, doar ca diferentele sunt destul de mari. Daca in Venetia nivelul apei creste anual cu 2 milimetri, orasul Ho Chih Minh din Vietnam are un nivel de crestere al apei de 2 centimetri pe an, insa chiar si asa ritmul de crestere al apei nu se compara cu cel din capitala indoneziana, unde informatii arata ca nivelul apei ar putea creste chiar si cu mult mai mult.

O problema pentru Indonezia in acest sens este si rata de crestere a populatiei. Potrivit unor analisti, zona metropolitana a orasului se ridica la circa 30 de milioane de locuitori, iar valoarea sa ar putea depasi pragul de 40 de milioane de locuitori in urmatorii 20 de ani.



Citeste si