30 Octombrie 2014

UE, de neclintit in privinta sanctiunilor adoptate impotriva Rusiei



Uniunea Europeana (UE) a decis marti ca sanctiunile adoptate impotriva Rusiei ca urmare a implicarii in conflictul din Ucraina vor ramane in vigoare, potrivit unor surse concordante, citate de AFP.

"Nu exista niciun motiv in prezent pentru a modifica masurile restrictive adoptate de UE impotriva Rusiei", a anuntat o sursa europeana la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre. "Statele membre sunt mai degraba de acord cu faptul ca nu are loc nicio evolutie pe teren sau vreo schimbare in atitudinea Rusiei care ar justifica reanalizarea sanctiunilor", a precizat o sursa diplomatica, conform Mediafax.

Marti, cele 28 de state membre au dezbatut, in principal, "impactul sanctiunilor europene asupra Rusiei si situatia de pe teren", a adaugat sursa europeana, precizand ca UE "va continua sa supravegheze situatia din estul Ucrainei" si, "in special", punerea in aplicare a armistitiului incheiat la inceputul lui septembrie.

Armistitiul a permis calmarea situatiei, chiar daca lupte au loc in continuare intre separatistii prorusi si fortele ucrainene, in special in zona aeroportului din Donetk. Uniunea Europeana a adoptat mai multe serii de sanctiuni impotriva unor intreprinderi si oficiali rusi de rang inalt, dar si separatisti, pentru rolul acestora in criza din Ucraina.

Bancile si gigantii petrolieri, loviti de sanctiuni

Ultima serie de sanctiuni, adoptata la inceputul lui septembrie, restrange si mai mult posibilitatile finantarii pe pietele de capital pentru cinci banci si sase intreprinderi rusesti din domeniile energiei si apararii, intre care gigantul petrolier Rosneft. Investitorii din UE nu mai pot sa cumpere obligatiuni si actiuni emise de aceste grupuri, nici sa acorde imprumuturi cu scadenta mai mare de 30 de zile.

Ultimele sanctiuni prevad, de asemenea, inghetarea unor averi si interdictii de vize, care vizeaza de acum 119 persoane, printre care apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin. "Sanctiunile functioneaza", a subliniat o sursa diplomatica europeana. Rubla a inregistrat marti un nou record istoric de scadere in fata monedei euro si dolarului, ca urmare a retragerii investitorilor straini. In acest context, "micsorarea preturilor la hidrocarburi nu ajuta" Guvernul rus, ale carui venituri depind in mare masura de vanzarile de gaz si petrol, potrivit acestei surse.



Citeste si