30 Martie 2015

Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima data in public, in Suedia



Testamentul lui Alfred Nobel, care include clauzele speciale referitoare la infiintarea celebrelor premii care poarta numele savantului si industriasului suedez, a fost expus pentru prima data in public, in Muzeul Nobel din Stockholm, informeaza lefigaro.fr.

Pana in prezent, foarte putine persoane au avut privilegiul de a vedea documentul original, redactat in anul 1895. In prezent, testamentul este expus pentru publicul larg in Muzeul Nobel, in cadrul unei expozitii a carei tematica este mostenirea lasata de Alfred Nobel. "Expozitia evoca importanta pe care o are transmiterea de bunuri. Testamentul este piesa de rezistenta. Este un document simplu, dar care face legatura intre munca noastra (de la muzeu, n.r.) si premiile Nobel", a explicat curatoarea expozitiei, Karin Jonsson.

"Este vorba de a materializa mostenirea inventatorului dinamitei in randul publicului. Acest lucru il face mai popular", a adaugat colegul ei, Gustav Källstrand. Premiile Nobel reprezinta "una dintre marcile cele mai importante ale Suediei", a declarat la randul sau purtatorul de cuvant al institutiei suedeze, noteaza Mediafax.

Documentul echivaleaza cu o foaie de format A4 pliata in doua, redactat astfel pe un total de patru pagini, era pana acum conservat intr-un seif. In acel testament, scris in 1895, Alfred Nobel explica faptul ca doreste sa doneze toate veniturile generate de averea sa uriasa - aproape 2 miliarde de coroane suedeze in zilele noastre (220 milioane de euro) - unor personalitati care au adus servicii deosebite omenirii in cinci domenii de activitate: fizica, chimie, medicina, pace si literatura.

Industriasul suedez a desemnat, de asemenea, diversele comitete care trebuie sa atribuie premiile Nobel in fiecare an, fara sa precizeze insa modul in care acestea trebuie sa functioneze. Dupa moartea sa din 1896, chestiunea a avut nevoie de trei ani pentru a fi reglata in justitie, iar primele premii Nobel au fost decernate in 1901. In 1968, Banca centrala a Suediei a instaurat un premiu in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel, a carui valoare este identica cu aceea a premiilor originale.

"AlfredNobel2" by Unknown - [1]. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.



Citeste si