15 Mai 2015

BERD: Europa de Est trebuie sa se pregateasca mai bine pentru a rezista la socuri



Europa de Est si tarile emergente din regiune, expuse la turbulentele economice din Rusia, Ucraina si Grecia, trebuie sa se pregateasca mai bine pentru a rezista la socuri, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

Actionarii BERD se reunesc joi si vineri la Tbilisi, in Georgia, pentru a discuta despre cresterea rezistentei regiunii la crize, a declarat presedintele institutiei financiare, Suma Chakrabarti. BERD, care investeste peste 8 miliarde de euro pe an in 36 de tari, din Maroc pana in Mongolia, urmeaza sa isi revizuiasca estimarile economice, noteaza Mediafax.

"Datele arata ca revenirea la crestere a regiunii, in ansamblul ei, ramane slaba. Multe tari din regiunea unde BERD este prezenta sufera inca de mostenirea lasata de criza financiara si, mai recent, din cauza impactului tensiunilor geopolitice", a spus Suma Chakrabarti inainte de inceperea intalnirii de la Tbilisi.

Evolutia economica a statelor membre ale BERD este diferita. In timp ce Europa Centrala se bucura de o revenire a consumului, datoriile neperformante se mentin, iar Rusia si Ucraina sunt afectate de recesiuni care risca sa afecteze si alte state din regiune. BERD anticipa in ianuarie ca PIB-ul regiunii unde investeste va scadea cu 0,3% in 2015, din cauza unei contractii economice de 4,8% in Rusia.

Rubla ruseasca si-a revenit in acest an, inregistrand cea mai buna evolutie in randul a 173 de monede analizate de Bloomberg, cu un avans de 24% fata de dolar, sustinuta de redresarea cotatiilor petrolului. Cele mai slabe evolutii sunt ale monedelor din Georgia, Belarus, Ucraina si Azerbaidjan.

Membrii BERD sunt afectati si de riscul iesirii Greciei din zona euro, chiar daca economia uniunii monetere isi revine, a aratat Suma Chakrabarti, adaugand ca impactul asupra tarilor vecine statului elen este imposibil de masurat. Consecintele financiare sunt neclare si pentru Grecia, care urmeaza sa primeasca fonduri de la BERD, dupa ce institutia a inceput deja sa finanteze Cipru in 2014.

BERD a investit anul trecut 8,9 miliarde de euro in statele membre, in crestere de la 8,5 miliarde de euro in 2013. Cel mai mare beneficiar a fost Turcia, care a primit 4 miliarde de dolari. Ucraina a fost pe locul al doilea, cu peste 1 miliard de dolari. Banca a blocat initierea unor noi proiecte in Rusia, care in mod traditional era cel mai mare beneficiar al finantarilor BERD, in urma sanctiunilor occidentale legate de conflictul din Ucraina.



Citeste si