1 Septembrie 2006

Lukoil va extinde capacitatea de rafinare a rafinariilor din Rusia

Principalul producator de petrol al Rusiei, Lukoil, intentioneaza sa isi extinda activitatea la rafinariile existente din Rusia in loc sa construiasca altele noi, a declarat presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, intr-un interviu acordat cotidianului de afaceri rus Vedomosti.

Acesta a precizat ca este mult mai logic sa se extinda capacitatea rafinariei de la Volgograd pana la 240-280 de mii de barili pe zi, de la cantitatea curenta de 200 de mii de barili pe zi, in timp ce cea mai mare rafinarie a grupului, Norsi, sa isi majoreze capacitatea de rafinare de la 280 de mii de barili pe zi, produsi momentan, pana la 340 de mii de barili pe zi.

Lukoil produce 1,8 milioane de barili de petrol pe zi si detine in Rusia patru rafinarii, capabile de a procesa 750 de mii de barili pe zi.

In afara teritoriului rusesc, compania detine o rafinarie in Ucraina, pe coasta Marii Negre, uzina Burgas din Bulgaria si centre de productie in Romania, la Ploiesti, cu o capacitate totala de rafinare de 200 de mii de barili pe zi. Lukoil planuia sa construiasca noi rafinarii in Rusia, in enclava Kaliningrad, in apropiere de portul la Marea Baltica Primorsk si in apropiere de Moscova. "Am luat in considerare construirea unor noi centre de rafinare in apropierea principalelor centre de consum - Moscova sau Sankt Petersburg - dar aceste proiecte au prezentat numeroase probleme", a declarat Alekperov.

Compania ruseasca, foarte interesata sa isi extinda capacitatile de rafinare, ia in considerare si construirea unei rafinarii in Turcia si achizitionarea unor noi centre de productie in estul si vestul Europei. "in principiu, proiectul de rafinarie din Turcia este foarte atractiv. Dar sunt probleme legate de stramtoarea Bosfor. Ar fi mai logic sa pastram petrolul nerafinat in zona Marii Negre, sa construim o centrala si sa vindem produse rafinate direct pe piata turceasca, decat sa incercam sa ocolim stramtoarea Bosfor", a adaugat Alekperov. "Momentan situatia este paradoxala: vindem petrol nerafinat prin conducta Novorossiisk, acesta trece prin Bosfor spre Europa, este rafinat acolo si apoi benzina produsa in Italia sau Grecia este trimisa inapoi in Turcia. Pierdem multi bani astfel", a adaugat acesta.

Alekperov a confirmat ca productia companiei pe care o conduce va creste cu aproximativ 5% in acest an, intrecand media industriei producatoare de petrol, dar, a avertizat ca aceasta rata a cresterii se poate reduce in viitor daca autoritatile nu vor relua procesul de licitatii pentru noi campuri de exploatare. Alekperov a mai precizat ca se va deplasa in Irak la inceputul anului viitor pentru discutii cu guvernul irakian in legatura cu reluarea exploatarii campului West Qurna, sistata din 1997, cand Lukoil a semnat un acord pentru exploatarea masivului depozit.



Citeste si