6 Septembrie 2006

OCDE: Zona euro poate face fata majorarii dobanzilor

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti in crestere previziunile privind cresterea economica inregistrata in acest an de zona euro, considerand ca relansarea economica este in prezent suficient de robusta pentru a putea suporta noi majorari ale dobanzii de referinta decise de Banca Centrala Europeana (BCE).

Intr-o prima evaluare, cu caracter intermediar, citata de Rompres, OCDE a anuntat ca mizeaza in 2006 pe o crestere economica de 2,7 la suta in zona euro, comparativ cu 2,2% anterior. in plus, OCDE considera ca relansarea economica inregistrata in prezent de zona euro este "suficient de robusta" pentru o reintoarcere graduala la o politica monetara "neutra" din partea Bancii Central Europene.

OCDE a revizuit in crestere si previziunile privind cresterea economica inregistrata in 2006 de Germania si Franta, principalele doua economii ale zonei euro, mizand in cazul Germaniei pe o crestere de 2,2% (comparativ cu 1,8% anterior), respectiv pe o crestere de 2,4% (comparativ cu 2,1% anterior) in cazul Frantei.

In schimb, Organizatia si-a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica inregistrata in 2006 de Japonia, a doua economie a lumii, avand in vedere un ritm de crestere de 2,5 la suta (comparativ cu 2,8 la suta anterior). in cazul SUA, cea mai mare economie a lumii, OCDE si-a mentinut nemodificate previziunile de crestere la 3,6 la suta.

Economistul sef al OCDE, Jean-Philippe Cotis, a apreciat ca in al doilea semestru al acestui an zona OCDE isi va pastra un ritm de expansiune apropiat de potentialul sau , insa vom asista la o "reechilibrare" intre cele doua parti ale Atlanticului. Astfel, daca in primul semestru performantele Europei au fost superioare asteptarilor, in timp ce SUA si Japonia au inregistrat rezultate mai slabe, in al doilea semestru "cresterea economica isi va incetini ritmul in Europa, in timp ce activitatea din SUA si Japonia ar urma sa creasca din nou", a declarat Jean-Philippe Cotis.

Aceasta evaluare intermediara este destinata sa completeze publicarea de doua ori pe an, in lunile mai si noiembrie, a "Perspectivelor economice", insa este limitata doar la tarile din zona euro si tarile din G7.



Citeste si