21 Octombrie 2015

Slovenia cere ajutorul armatei pentru a gestiona problema migrantilor



Slovenia s-a declarat marti "depasita" de fluxul de migranti care soseste la frontiera sa cu Croatia de sambata si a anuntat ca vrea sa recurga la armata pentru a gestiona situatia, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

"Fluxul de migranti din ultimele trei zile ne depaseste toate capacitatile", a anuntat Guvernul intr-un comunicat, in urma unei reuniuni de urgenta, in noaptea de luni spre marti.

O lege urmeaza sa fie prezentata in Parlament, in vederea extinderii - in mod exceptional - a puterilor de interventie a armatei, limitate in prezent la o asistenta logistica. Slovenia - o tara mica, de doua milioane de locuitori - a anuntat ca peste 8.000 de migranti au patruns pe teritoriul sau, dinspre Croatia, numai luni, multi dintre ei traversand "frontiera verde", adica prin natura, ci nu prin puncte de trecere oficiale.

Concomitent, doar 2.000 de migranti si-au putut continua drumul, luni, catre Austria, potrivit autoritatilor de la Ljubljana, care au acuzat luni autoritatile austriece ca permit intrarea unui numar limitat de migranti, ceea ce Viena a dezmintit. Politia austriaca a anuntat marti ca 4.280 de persoane au sosit luni din Slovenia, adica mai mult decat dublu decat a anuntat Ljubljana.

In fata acestei situatii, Guvernul sloven a anuntat marti ca vrea sa prezinte, in Parlament, un amendament la legea apararii, cu scopul de a extinde competentele armatei cu acest titlu exceptional.

"Acest amendament va permite sa se incredintele militarilor sarcini suplimentare, in circumstante foarte particulare si cu acordul Parlamentului", se precizeaza in comunicat.

Amendamentul la legea apararii urma sa fie prezentat in Parlament marti, potrivit postului national sloven de radio. Premierul Miro Cerar (centru) da asigurari ca "asta nu inseamna stare de urgenta". Insa este necesar ca Slovenia sa reactioneze, in contextul in care Croatia "refuza sa colaboreze" in vederea gestionarii crizei migrarii, le-a spus el unor jurnalisti.

"Este iluzoriu sa se astepte de la o tara de doua milioane de locuitori sa opreasca, gestioneze si rezolve ceea ce tari mult mai mari nu au reusit sa faca", subliniaza Guvernul in comunicat.

Fluxul de migranti s-a reorientat catre Slovenia sambata, dupa ce Ungaria, principala tara de tranzit pana atunci, si-a inchis frontiera refugiatilor in noaptea de vineri spre sambata.



Citeste si