26 Octombrie 2015

Politia a inceput identificarea victimelor din cel mai sangeros accident rutier din Franta ultimilor 30 de ani



Ancheta cu privire la teribila coliziune dintre un camion si un autocar - soldata cu 43 de morti - la Puisseguin (Gironde), a intrat in faza activa sambata dimineata, anchetatorii incepand identificarea victimelor - identica celei in cazul accidentelor de avion, relateaza AFP online.

Anchetatorii urmeaza, de asemenea, sa procedeze la examinarea "crono-tahografului" camionului, un fel de "cutie neagra" care inregistreaza parametri ai vehiculului ca viteza si timpul parcursului. Gasit la bordul camionului, el se afla totusi intr-o "stare foarte, foarte degradata", a declarat pentru AFP colonelul Ghislain Rety, comandantul Jandarmeriei din Gironde. "Este prea devreme sa spunem daca va fi exploatat", a precizat el, arata Mediafax.

In noaptea de vineri spre sambata, membri ai Unitati specializate in identificare (IRCGN) au procedat la instalarea "materialului pe care-l folosesc sub corturi, constand in mese pentru autopsie", a adaugat Rety. "Vor incepe sa lucreze din zori, corp cu corp, foarte metodic", acordand o atentie speciala probelor "dentare" si "ADN", a precizat colonelul.

Jandarmii de la IRCGN - laboratorul de ultima generatie al jandarmeriei -, lucreaza "ca in cadrul accidentelor de avion". Unii membri ai echipei stiintifice au lucrat in urmau prabusirii unui avion Germanwings in Alpii francezi, pe 24 martie, si a accidentului in care a fost implicat un avion Air Algérie in Mali, in iulie 2014, cazuri in care avioanele s-au dezintegrat total. "Miza este, de asemenea, sa se stabileasca numarul de persoane care se aflau la bordul autocarului", a declarat jandarmul, amintind ca anchetatorii nu dispun in continuare de "lista oficiala". "Singura lista se afla in autobuz si a ars", a precizat el. O indoiala continua sa existe cu privire la numarul de pasageri - 41 sau 42 - care a pierit in autocar.

In total, identificarea oficiala a victimelor ar putea sa ia pana la "trei saptamani", a subliniat vineri un reprezentant IRCGN. In paralel, "experti in automobile" vor proceda la examinarea "resturilor vehiculelor" si vor "studia diversele urme de franare", pentru a stabili circumstantele accidentului, a anuntat colonelul Rety.

Concomitent, "experti in pirotehnie" vor analiza circumstantele incendiului care a cuprins cele doua vehicule - un autocar si un camion de transport de lemn care circula gol - ce a surprins prin rapiditatea cu care a izbucnit dupa coliziune. Accidentul rutier - cel mai sangeros din ultimii 33 de ani din Franta - s-a soldat cu 43 de morti si patru raniti grav, vineri, la Puisseguin, in apropiere de Libourne (Gironde), majoritatea persoane in varsta, dar si un copil, care au murit arse.



Citeste si