8 Ianuarie 2016

Irak propune sa medieze o solutie in criza dintre Arabia Saudita si Iran



Irakul s-a oferit ca mediator in vederea unei solutionari a crizei diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran, apreciind ca aceasta criza risca sa destabilizeze si mai mult intreaga regiune, relateaza Reuters in pagina electronica.

Seful diplomatiei irakiene Ibrahim al Jaafari - care a efectuat miercuri o vizita la Teheran - a subliniat ca aceasta criza risca sa aiba "repercusiuni ample", o aluzie la lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Irak si Siria, noteaza Mediafax. "Avem relatii solide cu Republica islamica (Iran) si avem relatii cu fratii nostri arabi, deci nu putem ramane tacuti fata de aceasta criza", a declarat el, alaturi de omologul sau iranian Mohammad Javad Zarif.

Executia seicului Nimr al-Nimr, un demnitar religios siit, de catre Arabia Saudita in weekend a intensificat tensiunile dintre siiti si sunniti si a provocat o intrerupere a relatiilor diplomatice si comerciale intre Riyadh si Teheran. Bahrainul, Sudanul, Djibouti si Qatarul, dar si Emiratele Arabe Unite (EAU), in mai mica masura, s-au aliniat in spatele sauditilor.

Guvernul premierului siit Haidar al-Abadi s-a declarat, in ceea ce-l priveste, "profund socat", dar s-a abtinut sa inchida Ambasada Arabiei Saudite, redeschisa recent la Bagdad, asa cum i-au cerut militii armate siite si o parte a populatiei.

Manifestatii siite in Irak

Noi manifestatii au adunat mii de siiti miercuri, la Bagdad si in alte orase, in fruntea carora erau purtate steagurile celor mai importante trei militii - organizatia Badr, Assaib Ahl al Haq si Kataeb Hezbollah. "Daca solicitarile noastre nu sunt auzite, vom inaspri (o miscare de) contestare", a amenintat Hadj Jawad al Toulaibawi, un purtator de cuvant militar al Assaib, care manifesta in Piata Tahrir (Libertatii) din capitala.

"Ii transmitem lui al-Abadi ca cel care conduce trebuie sa fie tare si curajos. Daca nu este, trebuie sa plece", a declarat el pentru Reuters. La Basra, in sudul tarii, alt reprezentant al Assaib, Abbas al Tamimi, a facut declaratii similare si a subliniat ca sustinatorii militiei nu se vor multumi cu atat. "Rabdarea noastra fata de crimele tiranilor sauditi a ajuns la capat", a amenintat el.

Specialisti in regiune subliniaza ca Haidar al-Abadi nu-si poate permite sa-si instraineze comunitatea sunnita irakiana daca vrea sa infranga Statul Islamic, care a profitat de marginalizarea sunnitilor in mandatul predecesorului sau, Nuri al-Maliki.

"Al-Abadi are nevoie de toti aliatii posibili", subliniaza Mona Alami, o cercetatoare la centrul de reflectie Atlantic Center, cu sediul la Beirut. Seful Guvernului irakian, care a proclamat ca 2016 va fi anul "victoriei finale" impotriva Statului Islamic, are totodata nevoie de sustinerea tarilor arabe sunnite, cu atat mai mult cu cat acestea l-au sustinut deja saptamana trecuta in disputa dintre Bagdad si Ankara pe tema mobilizarii unor militari turci in nordul Irakului.



Citeste si