8 Martie 2016

Cheltuielile cu importurile de alimente la nivel global au scazut la minimul ultimilor cinci ani



Cheltuielile cu importurile de alimente la nivel global au scazut anul trecut la 1.076 miliarde de dolari, minimul a cinci ani, ca urmare a impactului pretului mai mic la petrol si a costurilor reduse pentru transportul maritim, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, citata de Bloomberg.

Suma totala a importurilor a coborat cu 9 miliarde de dolari, primul declin incepand din 2009, si se afla cu 20% sub recordul de 1.345 miliarde de dolari inregistrat in 2014, conform Mediafax.

Evolutia a fost sustinuta de recoltele foarte bune, dar si de declinul pretului petrolului, care a influentat inclusiv costurile transportului maritim.

"Costurile cu cereale si animale, atat din cauza preturilor mai mici, cat si a volumelor in scadere, se afla din nou la baza scaderii cheltuielilor cu importurile de alimente. Costurile de transport au inregistrat, de asemenea, un declin puternic, facand importurile mai ieftine", a declarat Adam Prakash, economist la agentia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Un indicator al materiilor prime din sectorul agricol a incheiat anul trecut la minimul incepand din 2006. Preturile mici la energie au contribuit si la scaderea costurilor ingrasamintelor.

De declinul cheltuielilor pentru alimente beneficiaza importatorii mari din Orientul Mijlociu si Africa, a declarat Cole Martin, analist pentru materii prime la BMI Research, parte a companiei Fitch Ratings.

Preturile materiilor prime sunt exprimate in dolari, iar intarirea monedei americane inseamna ca in unele tari in care moneda nationala s-a depreciat consumatorii suporta de fapt mai greu costurile pentru alimente.



Citeste si