21 Martie 2016

Franta a recuperat din Anglia un inel despre care se crede ca i-ar fi apartinut Ioanei d'Arc



Un inel atribuit Ioanei d'Arc, pe care britanicii l-au pastrat vreme de sase secole,va fi aratat publicului francez, duminica, de noul sau proprietar, parcul cu tematica istorica Puy du Fou, asupra bijuteriei planand, insa, indoieli privind autenticitatea, relateaza presa franceza.

Inelul, cumparat contra unei sume de 376.833 euro, la o licitatie organizata in 26 februarie la Londra, de Timeline Auctions, a fost autentificat la Oxford ca datand din Evul Mediu, secolul al XV-lea, potrivit Mediafax.

Atunci cand a anuntat, in 3 martie, ca inelul va reveni pe pamant francez, noul proprietar a starnit cateva valuri mediatice. Cu toate acestea, munca de autentificare este abia la inceput. ”Suntem la inceputul cercetarii, este o munca grea, dar si o aventura frumoasa”, a declarat pentru AFP expertul parizian Vanessa Soupault, care a tinut inelul in mainile ei si a putut preciza ca acesta avea ”urme aurii vizibile, in interior”.

Inelul are gravate trei cruci ale calugarilor din Lorraine, precum si inscriptia "JHS-MAR", care semnifica ”Iisus - Maria". Potrivit dosarului de la Puy du Fou, inelul a fost marit si modificat ”cel mai probabil in secolul al XIX-lea sau al XX-lea”. Istoricii au stabilit ca Ioana d'Arc a avut trei inele: unul mic, din aur, pe care il avea de la bunica sa, un altul, daruit de fratele ei si, in fine, un al treilea inel, cel acum controversat, care i-ar fi fost furat si dus in Anglia.

Actele procesului Ioanei d'Arc, care a condus la arderea ei pe rug, in 30 mai 1431, la Rouen, demonstreaza ca ea a fost interogata in privinta acestui inel. Ea le explica, atunci, interogatorilor ca aceasta mica bijuterie i-a fost daruita ”de tatal sau mama sa, la Domrémy", satul sau natal, relateaza pentru AFP istoricul Philippe Contamine.

Potrivit istoricului Olivier Bouzy, responsabil al Centrului de arhive Ioana d'Arc din Orléans, acest inel a revenit deja, in trecut, in Franta. In 1947, un medic franco-englez, James Hasson, l-ar fi cumparat si expus in 1953, intr-o capela din La Turbie. Potrivit cotidianului Le Figaro, raportul expertilor, care va fi facut public in 20 martie, intr-o ceremonie la Puy du Fou, va arata ca inelul dateaza din secolul al XV-lea si ca sunt probe solide pentru a-l atribui marii eroine a Frantei.



Citeste si