4 Aprilie 2016

Rusia a produs o cantitate-record de petrol in martie, desi sustine inghetarea productiei de catre marii exportatori



Productia de petrol a Rusiei a atins in luna martie un nou nivel-record dupa prabusirea URSS, desi Moscova negociaza un acord de inghetare a productiei intre Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) si alti mari producatori pe plan mondial, pentru a sustine pretul titeiului, potrivit Bloomberg.

Productia de petrol brut si de condensat de petrol a crescut in martie cu 2,1% fata de aceeasi luna a anului trecut, pana la o medie de 10,912 milioane de barili pe zi, potrivit datelor publicate de o agentie a Ministerului Economiei din Rusia. Precedentuil record post-sovietic, stabilit in ianuarie, a fost de 10,910 milioane de barili pe zi, scrie News.ro.

Din petrolul produs, Rusia a exportat luna trecuta, in medie, 5,59 milioane de barili pe zi, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada din 2015.
Rusia si alti mari producatori de titei din afara OPEC, un cartel care controleaza in jur de 40% din productia mondiala de petrol, vor participa la o reuniune in aceasta luna la Doha pentru a discuta despre un acord de limitare a productiei.

Insa Mohammed bin Salman, un influent print saudit care ocupa si functia de vicepremier, a declarat pentru Bloomberg ca, in cazul in care orice alt producator important creste productia de titei, Arabia Saudita - tara care detine un sfert din rezervele de petrol ale lumii - va majora livrarile.

Anterior, Iranul anuntase ca vrea sa isi majoreze productia, in conditiile in care a scapat de sanctiunile internationale, dupa un acord de incetare a programului sau nuclear.

Preturile petrolului pe plan international au scazut vineri cu circa 4%, dupa ce declaratiile printului saudit au fost publicate. In februarie, Arabia Saudita, Rusia, Venezuela si Qatar au propus un acord de inghetare a productiei, in scopul reducerii supraofertei de petrol si a sustinerii preturilor.

Intre timp, cotatiile titeiului au inregistrat o revenire. Pretul petrolului Brent a crescut pe piata din Londra cu 40% comparativ cu nivelul din ianuarie, cand a atins o cotatie minima a ultimilor 12 ani.



Citeste si