5 Octombrie 2006

Instalatiile nucleare ale Iranului, obiective turistice

Responsabilul iranian al turismului, Esfandyar Mashaii, a anuntat miercuri ca turistilor straini le va fi permis sa viziteze instalatiile nucleare iraniene, Iranul riscand impunerea de sanctiuni economice datorita refuzului de a sista programul sau nuclear.

"Turistii straini vor putea sa viziteze instalatiile nucleare iraniene dupa ce presedintele (Mahmud Ahmadinejad) a dat autorizatia pentru a demara acest proiect", a precizat potrivit NewsIn responsabilul iranian al turismului si culturii.

"Aceasta permisiune este data si ca dovada ca activitatea nucleara iraniana este una pacifista", a adaugat responsabilul iranian citat de agentia oficiala de presa, IRNA.

Insprectorii Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA) si unii jurnalisti au fost pana in acest moment singurii straini carora li s-a permis accesul in siturile nucleare iraniene. Responsabilul iranian al turismului nu a precizat care situri vor face parte din acest program turistic si de cand vor putea incepe vizitele la aceste locatii.

Iranul sustine in continuare ca programul sau nuclear este un obiectiv exclusiv civil, dar marile puteri occidentale se tem ca acest program poate fi usor transformat intr-o initiativa cu scopuri militare.

Republica Islamica Iran risca impunerea de sanctiuni economice de catre Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite dupa refuzul de a sista procesul de productie al uraniului imbogatit, material ce poate fi folosit la crearea de arme nucleare.



Citeste si