5 Octombrie 2006

Georgia ameninta ca va bloca aderarea Rusiei la OMC

Georgia a amenintat din nou ieri Rusia ca se va opune aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in contextul unei grave crize diplomatice intre cele doua tari, informeaza NewsIn. "Tbilisi poate bloca procesul de aderare a Rusiei la OMC", a declarat presedintele Bancii Nationale a Georgiei, Roman Gotsiridze, postului de televiziune georgian Rustavi 2.

Georgia, tara membra a acestei organizatii, a anuntat deja in iulie suspendarea unui acord bilateral incheiat anterior cu Moscova, in vederea intrarii Rusiei la OMC, dar care ii lasa posibilitatea de a reveni asupra deciziei sale.

Moscova a pus in aplicare, marti, o blocada aeriana, maritima, postala si rutiera impotriva Georgiei, a carei politica occidentala si ambitie de a adera la NATO provoaca iritare la Moscova.

"Aceste sanctiuni pot cauza pierderi Rusiei si in domeniul economic si si in ceea ce priveste reputatia sa internationala", a apreciat Gotsiridze, avertizand ca o eventuala blocare de catre Moscova a mandatelor bancare catre Georgia poate "provoca o reactie negativa a organizatiilor internationale".

Rusia mai are de incheiat acorduri bilaterale cu patru tari - Statele Unite, Costa Rica, Republica Moldova si Georgia - pentru a putea adera la OMC. Negocierile cu Washingtonul sunt considerate insa cel mai dificil obstacol pe care il are de depasit Rusia.



Citeste si