7 Octombrie 2006

Alstom si Metka au semnat o intelegere strategica, vizand Grecia si statele balcanice

Grupul tehnologic francez Alstom si cel metalurgic grec Metka au semnat o intelegere strategica de cooperare in sectorul energetic, atat in Grecia, cat si in alte state balcanice, printre care si Romania, au declarat reprezentantii Metka.

Cele doua companii au anuntat ca incearca sa-si consolideze parteneriatul, care dureaza de peste 30 de ani, prin licitarea comuna pentru proiecte energetice si de mediu din Grecia si din statele balcanice: Romania, Bulgaria, Albania, Slovenia si Cipru, informeaza NewsIn. "Ambele companii vor avea, cu siguranta, o participare mai puternica pe piata energetica din Grecia si din statele vecine, prin unirea fortelor", a declarat directorul Alstom, Patrick Kron.

Metka este o subsidiara a importantului grup metalurgic si tehnologic grec Mytilineos, iar reprezentantii acestuia au declarat ca intelegerea va ajuta cele doua companii sa se extinda in sectorul constructiei de centrale pe baza de gaz natural, petrol si lignit. Analistii economici au evaluat pozitiv aceasta veste, pentru ambele companii, insa in special pentru Metka, datorita importantei Alstom pe piata internationala.

"Aceasta intelegere va fi benefica pentru ambele parti", a declarat analistul bancii EFG Eurobank, Costas Karagiorgos, care a adaugat ca operatiunea va ajuta Metka pentru o dezvoltare accelerata si pentru a se impune pe plan regional. Actiunile Metka, care au fost suspendate de la tranzactionare, pentru scurt timp, vineri, in asteptarea acestui anunt,s-au apreciat cu 2,46%, la Bursa de la Atena, tranzactionandu-se la valoarea de 9,18 euro pe unitate. Actiunile Mytilineos s-au apreciat, de asemenea, cu 1,17%, tranzactionandu-se cu 20,76 de euro pe unitate.

In esenta un grup tehnologic, Mytilineos si-a inceput activitatea in sectorul energetic in 1999, cand a preluat Metka. Alstom, grup in cadrul caruia compania de constructii franceza Bouygues a cumparat, recent, un pachet de actiuni de 25%, detinuta anterior de statul francez, este specializat in constructia de trenuri de mare viteza si de turbine electrice, proiectate sa functioneze pe baza de carbune, gaze naturale si energie nucleara.



Citeste si