26 Septembrie 2016

Elvetienii sustin masiv noua lege a informatiilor, in pofida unor avertismente cu privire la eventuale derive ca in SUA



Elvetienii au spus masiv "da", duminica, unei legi a informatiilor care autorizeaza serviciile secrete sa le supravegheze comunicatiile telefonice si activitatile pe Internet, potrivit primelor estimari cu privire la rezultatul referendumului, relateaza AFP.

Aproximativ 66% s-au pronuntat in favoarea legii, potrivit unor estimari realizate pentru televiziunea elvetiana de institutul gfs.bern dupa inchiderea sectiilor de votare la ora locala 12.00 (13.00, ora Romaniei). Aceasta estimare are o marja de eroare de plus sau minus trei procente, scrie News.ro.

Referendumul a fost organizat in contextul in care amenintarea terorista este foarte puternica in Europa. Sondajele din timpul campaniei au preconizat ca elvetienii vor spune "da", insa scorul este mai mare decat previziunile de 53-58%.

Legea a fost adoptata de Parlament in 2015, insa referendumul a fost impus de o alianta formata din Partidul Socialist, verzi si organizatii ca partidul Piratilor, care se tem de derive ca cele denuntate de Edward Snowden in Statele Unite.

Prin dezvaluirile sale, Snowden, un fost agent al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), a prezentat in 2013 amploarea supravegherii electronice americane introduse dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Pana acum, serviciile secrete ale Confederatiei helvetice aveau dreptul sa colecteze informatii doar pe domeniul public sau sa le obtina de la autoritati, in cazul in care erau disponibile. Guvernul, care sustine legea, a subliniat ca nu mai era posibil sa faca fata, in conditiile actuale, noilor amenintari.

Serviciile secrete vor putea, de-acum, in anumite conditii, sa supravegheze in mod preventiv atat corespondenta si comunicatiile telefonice ale persoanelor private, cat si activitatile acestora pe Internet, sa se infiltreze in retele informatice si sa procedeze la perchezitii de localuri, vehicule sau bagaje.

Ele vor putea, totodata, sa perturbe accesul la informatii in retele informatice, cu conditia ca aceste sisteme sa fie utilizate in atacuri vizand infrastructuri critice.

Insa elvetienii au refuzat duminica, in mod categoric, celelate doua texte in legatura cu care au fost consultati la nivel federal.

Potrivit primelor proiectii, ei au respins in proportie de 60% o crestere a pensiilor, iar in proportie de 63% o initiativa populara cu privire la "economia verde", care cerea o reducere a consumului de resurse naturale.

Marea majoritate a elvetienilor a votat prin corespondenta si pe Internet, ceea ce permite o numarare foarte rapida a buletinelor de vot.



Citeste si