8 Noiembrie 2006

Papa cumpara obligatiuni BM pentru sustinerea copiilor saraci

Papa Benedict al XVI-lea va cumpara obligatiuni emise marti, de Banca Mondiala pe piata londoneza, pentru sustinerea programelor de vaccinare a copiilor din tarile sarace, a anuntat cardinalul Renato Raffaele Martino, insarcinat al vaticanului cu probleme de solidaritate.

Presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, cardinalul Renato Raffaele Martino, a declarat ca va efectua o deplasare la Londra, ca sa cumpere in numele papei primele obligatiuni emise de o noua institutie financiara, International Finance Facility for Immunisation (IFFIm), administrata de Banca Mondiala, dupa cum informeaza NewsIn.

Aceasta institutie, lansata la jumatatea lunii octombrie, are drept obiectiv principal dezvoltarea programelor dee vaccinare in tarile sarace. Oficialii trezoreriei Bancii Mondiale declarasera, la mijlocul saptamanii trecute, ca un tip rar de obligatiuni, destinat construirii unui fond de pana la un miliard de dolari pentru vaccinuri pentru cele mai sarace economii ale lumii, va fi lansat pana la mijlocul lunii noiembrie, in Europa.

Conducatoarea operatiunilor pentru piete de capital a Bancii Mondiale, Doris Herrera-Pol, declarase, la mijlocul saptamanii trecute, ca se asteapta ca investitorii care cumpara, de obicei, obligatiuni ale Bancii Mondiale, sa gaseasca atragatoare si aceasta oferta. "Cum IFFIm este o agentie internationala, consideram ca aceiasi investitori care cumpara obligatiuni ale Bancii Mondiale vor considera si aceasta oferta atragatoare", a spus oficialul Bancii Mondiale.

Cardinalul Renato Raffaele Martino nu a precizat care este cuantumul pe care Vaticanul il investeste, pentru sustinerea acestei initiative. "Prin acest gest, papa Benedict al XVI-lea isi manifesta intreaga sa sustinere pentru aceasta initiativa", a subliniat oficialul de la Vatican.

International Finance Facility for Immunisation (IFFIm), administrata de Banca Mondiala, este o institutie creata la initiativa ministrului britanic al finantelor, Gordon Brown, si este sustinuta de un numar de sase tari europene: Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Suedia si Norvegia si foloseste bugete de dezvoltare pe termen lung din partea tarilor donatoare, colateral actiunilor de strangere de fonduri. Brazilia si Africa de Sud si-au anuntat intentia de a participa la finantarea programului, dupa prima emisiune de obligatiuni.

Obiectivul IFFIm este sa reuseasca vaccinarea a cinci sute de milioane de copii, pana in anul 2015, contra unor maladii ca pojarul, poliomielita si tetanosul, care fac, anual, intre doua si trei, pana la cinci milioane de victime, copii, in tarile sarace.



Citeste si