14 Noiembrie 2006

Grecia va avea un deficit bugetar de 2,4% din PIB, in 2007

Grecia va confirma tinta de deficit bugetar pentru 2007, de 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), cu ocazia prezentarii finale, marti, a bugetului in fata parlamentului, anuntat oficiali din ministerul grec al finantelor.

Grecia, care trebuie sa aduca deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB sau, in caz contrar i se vor impune sanctiuni, a revizuit cifrele corespunzatoare Produsului Intern Brut, in luna septembrie. Conform noilor calcule, PIB-ul Greciei va creste cu 25%, pe baza aducerii la suprafata a unor parti din asa-numita "economie neagra", informeaza NewsIn. Oficiul european de statistica, Eurostat, urmeaza sa aprobe aceasta revizuire.

Ministrul adjunct de finante, Peter Doukas, a declarat ca proiectul de buget se bazeaza pe cifrele corespunzatoare Produsului Intern Brut nerevizuit, dar contine note de subsol care mentioneaza datele influentate de rectificare. "Cifrele nu sunt calculate pe baza PIB revizuit. Pe unele dintre paginile proiectului de buget exista, insa, note de subsol care arata in ce fel se schimba datele influentate de calculul refacut pentru PIB. Datele fundamentale nu au fost modificate in proiectul de buget", a declarat Doukas.

Proiectul de buget pe 2007 prevede obtinerea unui deficit de 2,4% din PIB, in scadere de la 2,6%, nivel corespunzator anului 2006. in conformitate cu Produsul Intern Brut recalculat, deficitul bugetar al Greciei ar fi de 1,9% din PIB, in 2007, comparativ cu 2,1%, in 2006. Recalcularea PIB a fost o surpriza pentru oficialii europeni. Acestia au declarata ca este necesara o perioada de cateva luni pentru a vota si aproba noile cifre ale Greciei.

Un oficial ministerial a declarat ca proiectului de buget i se va atasa un capitol separat, care contine datele corespunzatoare cheltuielilor si veniturilor fiscale rectificate, pentru a explica revizuirea PIB. "Va fi atasat un capitol special care va explica detaliile corespunzatoare rectificarii", a precizat oficialul grec.

Analistii economici au declarat ca se asteapta ca datele din proiectul final de buget sa coincida cu cele din schita de proiect si ca nu ar fi intelept din partea guvernului sa se axeze asupra datelor rectificate. Economistul Michael Lambrianos de la Piraeus Bank a declarat ca ministrul grec de finante nu va risca sa prezinte un PIB mai mare decat cel care va fi aprobat, in final, de Eurostat. Oficialii din minister declarasera ca proiectul de buget va fi supus spre aprobare parlamentului in jurul datei de 21 noiembrie, si va contine atat datele vechi, cat si cele rectificate. Proiectul de buget va fi prezentat, marti, in fata parlamentului. Grecia se afla sub supravegherea Comisiei Europene, din cauza ca a raportat un deficit bugetar mai mic, mai multi ani la rand, inclusiv in 2001, cand s-a alaturat zonei euro.



Citeste si