20 Noiembrie 2006

ConocoPhilips vrea sa isi extinda parteneriatele de afaceri din Rusia

Grupul petrolier american ConocoPhilips ar putea sa isi extinda operatiunile petroliere din Rusia apeland si la alti parteneri in afara de firma LUKOIL, principalul grup petrolier rus, a declarat vineri presedintele ConocoPhilips, James Mulva.

"Relatia noastra cu LUKOIL a fost una foarte buna si suntem increzatori ca va continua si in viitor", a precizat acesta, potrivit NewsIn. "Insa nu este o relatie de excusivitate si suntem interesati de semnarea unor parteneriate cu alte firme rusesti", a adaugat Mulva.

Presedintele ConocoPhilips a declarat ca grupul pe care il conduce detine momentan 19% din LUKOIL si estimeaza ca aceasta participatiune se va majora pana la 20% pana la sfarsitul acestui an. "Pana la sfarsitul acestui an vom investi peste noua miliarde de dolari in relatia noastra cu Rusia", a afirmat Mulva. "Vom pastra participatiunea noastra de 20% din LUKOIL mult timp. Nu suntem interesati sa vindem aceasta participatiune".

Presedintele grupului american a facut aceste precizari la o zi dupa anuntul facut de LUKOIL, in care se mentiona ca principala companie petroliera rusa se va implica intr-o operatiune cu capital mixt cu firma rivala Gazprom Neft, controlata de monopolul de gaze naturale Gazprom, scopul fiind de a achizitiona capital petrolier in Rusia si pe plan extern.

Presedintele LUKOIL, Vagit Alekperov, a declarat pentru postul rus de televiziune Vesti 24 ca discutiile privind viitoarea operatiune cu capital mixt, care va fi detinuta de Gazprom Neft in proportie de 51%, se afla in stadiul final. Alekperov a numit gruparea Gazprom "fratele nostru mai mare".

LUKOIL si Conoco au declarat ca impreuna ar putea face achizitii in Europa, unde firma americana planuieste sa vanda o parte din capitalul pe care il detine. "Am anuntat ca vom vinde o parte din operatiunile noastre de rafinare din Europa iar LUKOIL ar putea fi firma interesata pentru a le cumpara", a incheiat Mulva.



Citeste si