21 Noiembrie 2006

Mexicul propune crearea unui fond global de asigurare impotriva dezastrelor naturale

Propunerea facuta de Mexic privind crearea unui fond global destinat tarilor in curs de dezvoltare afectate de eventuale calamitati naturale este bine primita de liderii politici din lume, a declarat ministrul mexican de finante, Gil Diaz, pentru Reuters.

Ministrul mexican a declarat pentru Reuters ca un fond de asigurare in caz de calamitati naturale, care ar fi administrat de Banca Mondiala, ar ajuta statele sarace in ceea ce priveste daunele cauzate de uragane, cutremure sau inundatii. "Am prinit semnale pozitive deja din partea Asiei si Europei, si chiar si din partea Bancii Mondiale", a precizat Diaz potrivit NewsIn.

Costurile asigurarilor in Mexic au crescut intre 30 si 200% odata cu apropierea uraganului Wilma in 2005, deoarece multe companii de asigurari au refuzat sa mai semneze polite de asigurare cu firmele mexicane, a declarat subsecretarul de stat din cadrul ministerului de finante mexican, Alonso Garcia.

Propunerea Mexicului va determina state ca Bangladesh sau Filipine (afectate des de taifunuri) sau ca Chile si Mexic (afectate des de cutremure) sa devina interesate de fondul de asigurare din cadrul Bancii Mondiale, populatia acestor tari urmand a plati o suma suplimentara odata cu semnarea politelor normale de asigurare personala.

"Acest fond va face ca asigurarile sa fie mult mai raspandite in aceste state. Daca acest fond ar exista si am putea face astfel incat costurile de asigurare sa nu fie prea mari, am face asigurarile mult mai raspandite si am putea proteja astfel o populatie mai numeroasa", a spus Garcia.

El a adaugat ca acest tip de fond ar fi deosebit de atractiv pentru statele ce sunt mai amenintate de calamitati naturale si unde populatia este saraca, oferind drept exemplu cazul statului Haiti, unde uraganul Mitch a distrus peste 40% din economie.

Regiuni in care cutremurele si uraganele sunt mai frecvente, precum California sau Florida, au o politica de asigurari mai restrictiva si prin urmare guvernul federal al Statelor Unite a fost nevoit sa intervina pentru a oferi ajutor, a incheiat Diaz.



Citeste si